Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870


In memoriam George Botezatu

Iunie 2014

A trecut la cele veșnice cel care a inițiat demersurile pentru înființarea Galeriei de Artă Ioan Sima în Zalău: inginerul George Botezatu, soțul doamnei Maria-Margareta Botezatu din Șimleu Silvaniei, nepoata pictorului sălăjean, maestrul Ioan Sima.

 

George Botezatu a fost cel care s-a dedicat cu pasiune unui scop: înființarea unui spațiu adecvat pentru valorificrea expozițională a colecției Ioan Sima fondată în urma donației maestrului Sima.

Acesta a fost visul pictorului, iar George Botezatu a insistat vreme de câțiva ani și a reușit până la urmă să convingă pe cei de la partid și de la sfatul popular să încredințeze spațiul ales de Sima, actualului muzeu de artă din Zalău, pe vremuri sediul băncii naționale și a birourilor companiei de apă. „Acesta a fost visul unchiului Nacu, și eu am umblat și am rezolvat ca această clădire să fie pusă la dispoziția maestrului pentru expoziția permanentă a lucrărilor sale – spunea Georges din ce în ce mai des în ultima vreme, și asta nu putem uita niciodată. Să-i fie țărâna ușoară!” (Pia Badiu, muzeograf, prietenul de familie al defunctului).

Clădirea actualei galerii de artă a devenit din 9 iulie 1981 lăcașul colecției valoroase donate de Ioan Sima și aflate în gestiunea Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Mulțumită domnului George Botezatu există azi un muzeu de artă la Zalău, care îi poartă numele marelui pictor de origine sălăjeană, Ioan Sima, artistul emerit al artei românești.

Mulțumim, Domnule George Botezatu! Dumnezeu să Vă odihnească în pace!

 

Cu multă recunoștință,

 

Colectivul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și al Galeriei de Artă Ioan Sima