Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870


Leonida Gem Session- Dezbatere: Fantomele trecutului – agenți secreți și nume conspirative

Iunie 2014

Joi, 12 iunie, de la ora 20:00 va avea loc spectacolul Leonida Gem Session, in Sala Studio a Teatrului Maghiar, dupa care va avea loc o dezbatere cu publicul despre agenti securisti si nume conspirative.

 

Joi, 12 iunie, ora 21.30, după spectacolul Leonida Gem Session, adaptare după Caragiale în cădere liberă, regia: Gábor Tompa, va avea loc în foaierul de la etaj al Teatrului Maghiar de Stat Cluj o dezbatere pe tema Fantomele trecutului – agenți secreți și nume conspirative. La dezbatere vor participa Júlia Szilágyi, critic literar și eseist; Csilla Könczei, profesor universitar; Béla Markó, poet; Lajos Kántor, istoric literar și Zoltán Tibori Szabó, jurnalist. Gazdele evenimentului vor fi Gábor Tompa și András Visky. Evenimentul va beneficia de traducere simultană în limba română.

 Spectacolul Leonida Gem Session ne vorbeşte, prin intermediul umorului neiertător al lui Caragiale, despre moștenirea trecutului nostru recent. În spectacol, ficțiunea se îmbină cu documentarul, poate şi pentru că trecutul comun a rămas în mare parte nedescoperit. Ficțiunea ajunge să devină realitate, o realitate care atinge limitele absurdului. Invitații la dezbatere vor discuta despre felul în care ne confruntăm sau avem puterea de a ne confrunta cu trecutul care ne bântuie și azi și care sunt modalitățile prin care teatrul poate vorbi despre această moștenire, încă apăsătoare.

 

 „La 25 de ani după schimbarea din ’89 se întețesc întrebările la care degeaba am căutat răspuns și în lipsa cărora probabil că ”scăpăm” și de ultima noastră șansă de a ne rezolva problemele existențiale. Dacă evenimentele trecutului apropiat și a celor care au avut un rol în el nu devin total transparente, atunci putem considera ”schimbarea de regim” un fel de rebeliune de pe strada lui Conu Leonida, adică o piesă regizată de putere care demonstrează de fapt că nu va fi niciodată revoluție adevărată” – spunea regizorul Gábor Tompa despre tema abordată în spectacol.

 

 Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului (tel.  0264-593468), între orele 10.00-13.00 şi 16.30-18.30, sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro.