Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870


Conferință Ioan-Aurel Pop

Conferință Ioan-Aurel Pop

Iunie 2014

Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Asociația culturală Jad, Asociația Scriitorilor din Sălaj, Cenaclul literar „Silvania” și Editura Eikon vă invită la conferința

Acad. Prof. dr. Ioan-Aurel Pop:  „Abordarea trecutului românesc – controverse contemporane”

Conferința va fi urmată de lansarea  volumului „Istoria Transilvaniei” de Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan (Editura Centrului de Studii Transilvane și Editura Eikon).

Sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj joi, 12 iunie 2014, ora 16.

Sponsori: Sarmis, UJS Cartel Alfa filiala Sălaj, Griff Hotel, Time Out, Basarab Import – Export.

Cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj

În acest an, în cadrul seriei de lecturi publice și conferințe organizate de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Asociația culturală Jad i-am avut ca oaspeți pe Ovidiu Pecican, Aurel Sasu, Aurel Rău, Ioan Pintea, Olimpiu Nușfelean, Gavril Moldovan, Vasile Dâncu, Nicolae Coande,  Király Farkas și Mircea Muthu.

 

Date biografice

Acad. Prof. dr. Ioan-Aurel POP

 

Ioan-Aurel POP, istoric şi profesor universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, la departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei, este membru al Academiei Române (în 2001, a fost ales membru corespondent, iar în 2010 a devenit membru titular).

                După studii liceale la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov (şef al promoţiei 1974) şi universitare la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca, secţia istorie (şef al promoţiei 1979), a fost profesor în învăţământul secundar, apoi asistent universitar, conferenţiar şi profesor universitar la aceeaşi facultate a universităţii clujene. În 1989 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză dedicată unor instituții româneşti din Transilvania în secolele XIV-XVI pentru care a obţinut, după publicare, premiul „George Bariţiu” al Academiei Române (1991).

 

                Din martie 2012, este Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din martie 2013 este membru al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă de la Salzburg. Din 1999 este şi membru corespondent al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris, dar face parte şi din alte organizaţii istorice naţionale şi internaţionale de prestigiu. A activat ca director al Institutului Cultural Român din New York (S.U.A.) şi al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (Italia). În plus, din 1993, este director al Centrului de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române. Ioan-Aurel POP este, de asemenea, autor şi coautor a peste cincizeci (50) de cărţi, tratate şi manuale, şi a peste trei sute (300) de studii şi articole. Printre cele mai importante lucrări publicate se numără Cultural Diffusion and Religious Reformation in Sixteenth-Century Transylvania. How the Jesuits Dealt with the Orthodox and Catholic Ideas, The Edwin Mellen Press, 2014, „De manibus Vallacorum scismaticorum…” Romanians and Power in the Mediaeval Kingdom of Hungary (The Thirteenth and Fourteenth Centuries), Editura Peter Lang, 2013, precum şi volumul Biserică, societate şi cultură în Transilvania secolului al XVI-lea. Între acceptare şi excludere, Editura Academiei Române, 2012.