Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Tabăra FOLK EVEN din Alexandria - prima ediție

Autor:

Septembrie 2017

Pe solul alexandrin de aici a luat naștere Formația Arhaic și dacă aici au rămas înseamnă că pământul e bun, că nu sânt nisipuri mișcătoare,  De aceea poate Nicolae Doboș și a sa formație ARHAICII  ne-au invitat și pe noi, folkiști și poeți,  nu doar să testăm ci să și simțim și să ne simțim creatori.  Noi, cei care ne aplecăm cu atenție și mai ales cu grijă spre cuvânt dar și spre cântec.
Există și azi o sete teribilă de muzică folk, de muzică bună.
Versurile cântecelor folk au avut și mereu vor avea nevoie de valoare poetică. De aceea, cred eu,  sânt receptate imediat . Am văzut în parcul din Zimnicea copii în cărucioare sau alergând pe alei care se opreau pentru o clipă și priveau cu ochi atenți scena și pe cei ce cântau. Ceilalți nu doar ascultau dar și cântau împreună cu interpreții folk-ului neaoș, unii dansau.
  Muzica folk este foarte bine receptată de public pentru că aduce în prim plan OMUL, iubirile, problemele lui, omul în relație cu istoria dar mai ales nedreptățile sociale. 
De la  Bob Dylan cel care care deplângea atrocitățile războiului și  indiferența celor ce ar fi putut să pună capăt violențelor, Bob Dylan poetul care nu a mers să își ridice pe 10 decembrie 201 premiului  Nobel pentru literatură,  la Joan Baez, deseori numită  "conștiința și vocea anilor '60" ale cărei cântece aveau o tematică ce susținea   nonviolența,  drepturilor civile  cântecele folk avea o valoare poeticî înaltă.
Mulți dintre talentații genului au fost mi ântâi scriitori, cum este  Leonard Cohen  -  muzician de marcă, dar care s-a afirmat mai întâi ca prozator, apoi ca poet, compozitor și excelent interpret.
Leonard Cohen a concertat de trei ori  și în România, cel mai recent eveniment live marca Leonard Cohen având loc la 23 septembrie 2012
 
Dar și în folk-ul neaoș, de la formația  Phonix,  la Vali Sterian, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu și toți ceilalți interpreți s-a demonstrat că nu doar linia melodică e importantă ci și textul. Textul care trebuie trebuie să aibă un mesaj puternic.  Dar mai ales să nu îl uitîm pe literatul, compozitorul, folkistul teribil Horia Stoicanu.

Vorbesc despre texte care au rămas în conștiința oamenilor. 

Majoritatea folk-iștilor prezenți în   Tabăra FOLK EVEN din Alexandria aflată la cea dintâi ediție  și-au cântat muzica scrisă versuri proprii, vezi Florin Thomits,   Valentin Moldovan,  Eugen Avram, Nicolae Doboș, Marian Marinescu, Mihaela Stoica,  Ana Maria Dumitru sau Octavian Dănăcică, sau pe versuriloe marilor noștri poeți. Ceea ce m-a bucurat a fost au ales și texte ale poeților contemporani.

Textele muzicii folk sânt puternice, construite cu atenție, e nevoie de o metrică aleasă. Uneori sensibile, de o încărcată puritate imnică, dar întotdeauna nelipsite de mesaj......
 

Fiecare generație a adus ceva nou.
Rebeli, revoltați împotriva nedreptăților curentelor politice , a legilor făcute pe genunchi au ținut vie conștiința semenilor.

Mihaela Stoica o voce de o melodicitate specială, armonioasă, la cel pe care l-am ascultat aproape uitând să respirăm, Eugen Avram, toți cei care au urcat pe scenă au fost aleși și ast e foarte bine. Valoarea este importantă în muzică și npoezie.

Atmosfera din tabără a fost firească, plină de bucuria reântâlnii pentru majoritatea și așa am aflat de la 
Florin Thomits că zânele sânt vii și că uneori coboară printre noi, care ar fi steaua lui 
Marian Marinescu. Dar orele, minutele au zburat când seara ne-a cântat Daniel Oprița, cuvintele lui au burat și s-au întors ca într-un templu grec, cu ecoul. Am fost și la Cîminul Coltoral dar și la Balul de la Apahida cu Daniel Oprița. 
Ei, folkiștii, minți febrile, inimi încărcate, spirite înalte au adus cuvântul, cuvântul și cântecul la sărbătoarea folk-ului românesc la Alexandria.

Mulțumiri lui Nicolae Doboș și tuturor celor care ne-au cântat și ne-au încântat.

Cronică de scriitor,

Liliana POPA
istoric de artă
scriitor

10 septembrie 2017

BucurestiFM
Liliana Popa
lilianavpopa@gmail.com / 0740 110 348
 
BucurestiFM 
Office: 021 303 12 02 / Fax: 021 314 17 04 
Str. G-ral Berthelot 60-64, RO-010165, Bucuresti, Romania 
www.bucurestifm.ro