Revista Centrul de Cultura si Arta al Judetului SalajCine suntem?ContactRevista online

Martie 2010

Credinte si obiceiuri de primavara
Florica CRISTE      

     Scriem despre asteptarea sau intampinarea primaverii, avand sub observatie datele sarbatorilor, cum ar fi ziua de 2 Februarie, Intampinarea Domnului (Stretenia), in noaptea de 1 spre 2 Februarie, daca vulpea are gheata sa treaca peste rau, gerul se va rupe si va veni vreme mai calda. Daca nu are gheata, isi va face, deci, vine frig si ger inca 40 de zile. Apoi, in ziua de 2 Februarie spre amiaza, iese ursul din barlog si, daca isi vede umbra, va fi soare si senin; daca intra in barlog si nu iese 40 de zile, inseamna ca iarna mai tine 40 de zile. Daca e frig, vant si cer noros, ursul ramane afara, nu mai intra in birlog, semn ca vine vreme calda.

      In acest an la Stretenie, vulpea a avut gheata; in putine locuri era valea fara gheata, iar ziua a fost, dimineata si seara, frig, noros, dar la amiaza a iesit soarele. Asa ca iarna mai tine 40 de zile, dar treptat se inmoaie, deci aerul cald isi face loc si noua, locuitorii satelor, nu ne ramane decat sa chemam soarele, sa-l ajutam sa prinda putere, adica, sa-l incurajam. Poate multi isi pun intrebarea, cum putem noi oamenii sa ajutam natura sa se incalzeasca? Putem, in zilele insorite, se scot resturile de fan (ogrinjii) din ieslea animalelor, se duc in gradina se aprind, pe acest foc se pun resturile vegetale din gradina, trebuie sa cream posibilitatea de a iesi cat mai mult fum. Afumatul gradinilor, cladirilor si a pomilor se fac cu mai multe scopuri. Afumatul gradinilor se face pentru chemarea soarelui, afumatul cladirilor (a ipuletiurilor) se face pentru protejarea animalelor si a oamenilor de duhurile rele, mai bine zis pentru purificare, curatire de tot raul. Afumarea livezilor si a tuturor arborilor are un dublu scop: odata cu afumarea se alunga gazele (peptii) care asteapta inflorirea sa depuna oua in flori ca fructele sa fie viermanoase, fumul intens repetat mai de multe ori se depune pe mugurii tineri si protejaza de ingheturile tarzii, care i-ar putea ingheta si ramanem fara poame.

      Afumatul gradinilor se face in fiecare zi in care avem posibilitatea de a strange si a grebla resturile vegetale uscate.

      Afumatul cladirilor se face in fiecare zi de Sambata, de la Sfant-Toader, pana la Sambata lui Lazar, se pune pe lopata jaratec si tamaie, se inconjoara de trei ori toate cladirile gospodariei rostindu-se urmatoarea rugaciune: Doamne Dumnezeul nostru, uita-te din sfant lacasul Tau, catre casa aceasta, sura aceasta... Inlatura de la ele toate relele vazute si nevazute; pazeste, Doamne, toate vietuitoarele din ele si fa sa fie curate si neatinse de ce-i rau. Ca numai Tu, Doamne, ne poti pazi de cele rele. Tie, Doamne, ne inchinam si pe Tine te rugam sa ne pazesti de ce-i rau! Amin.

      Afumatul pomilor se face cat de des posibil, mai des in zilele friguroase pentru a fi protejati mugurii mai bine.

      Mai exista un ritual, avand ca scop chemarea primaverii, care se face in ziua de 9 Martie, cand se tine 40 de Mucenici. Cu o zi sau doua inainte de 9 Martie, dupa cum este permisa ziua de copt paine, se fac 40 de pasarele din aluat de paine, care numesc cuci si pupeze. La cuci le facem coada rasfirata, la pupeze - creasta rasfirata. Aceste pasarele impreuna cu prescurile pregatite se pun cu o stergare noua intr-o straita noua in ziua de 40 Mucenici; se duc la biserica pentru a fi sfintite, apoi de aici, in drum spre casa, se impart la copiii si oamenii intalniti pe drum. Doua pasari trebuie sa ramana in straita, pentru ca acasa sa fie legate cu o ata intr-un pom, zicadu-se: Sa vie primavara, sa vie pasarile, sa manince peptii de pe pomi, sa fie poame multe si sanatoase!

      Tot in aceasta zi trebuie sa mai observam cum este vremea si ea asa va fi in urmatoarele 40 de zile.

      Bunica ne-a invatat si cum se citesc semnele ceresti in noaptea de 23 spre 24 Martie: in zona noastra se arata, dupa ora 1 pana la ora 3, o stea cu coada (batranii nostri nu stiau de comete), jucausa si, dupa cum tine coada in timp ce trece pe deasupra noastra, ne indica cum va fi anul.

      Daca tine coada in urma si trece linistita, va fi un an bun, cu ploi si soare la locul si vremea lor. Daca trece sarind, cu coada in jos, vor fi multe ploi si vremuri grele, iar daca tine coada in sus, va fi seceta. Rar se intampla sa fie cu coada inainte (atunci ea ar prevesti, foamete, razboi, pierdere mare intre oameni).

      O intamplare la care am fost prezenta, citita pe cer intr-o dupa-amiaza de toamna: pe calea Galbena in sus vedeam mai multi oameni, cu straitele la mana, de la cules malai si taiat huluji, de pe tarina. Era toamna cam tarziu, ziua mai mica. Trebuia sa plecam mai repede din camp pentru a fi acasa pe cand venea bivolaru si pacuraru cu caprele. Cand sa ajungem cata varful Bulciului, ce vedem pe cer? Cam la mijlocul distantei intre miazazi si apus, niste nori adunandu-se, la care ne uitam toti mirati, la care o femeie si intraba: Oare, oare ce ni se mai arata? Ie uitati-va voi pa cer.

      Matusa Anica - sora lui tata - citeste acele semne si ne spune: “Si stiti voi ca semnele astea is si bune si rele. Noi de astazi inainte n-om mai lucra la colectiv. A fi mare bai acolo la conducere si s-a desface colectivul. Da ma tem ca a fi bai si intre omeni ca sa arata mare invalmasala”.

      Nu stiu cum sau cati au luat-o in seama pe matusa, dar adevarul e ca, in Decembrie, a venit Revolutia din ‘89 si se destrama colectivul.

      Florica CRISTE

     

     

Categorii

Actualitate
Literatura
Interviu
Istorie
Texte & studii traditionale
Ethnos
Folclor
Dezbaterile Caiete Silvane
Mass Media
Cenaclul Silvania
Cronica literara - Aparitii editoriale
Suplimentele Caiete Silvane
Poesis
Cybercultura
Proza
Teatru
Ce-i de facut
Cronici
Monografii
Zilele revistei Caiete Silvane
Eseu
Universitaria
Reportaj
ON LINE
Estetica imaginarului
Jurnal
Polemici
Evocari
In memoriam
Opinii
Eveniment

ArhivaArhiva Editii

Stiri

Ultimele stiri
Toate stirile

Cauta articol dupa cuvinte din titlu


cauta

Newsletter

E-mail
trimite

Linkuri utile

Festivaluri romanesti

Agerpres

Radio Transilvania

Uniunea Scriitorilor din Romania filiala Cluj

Uniunea Scriitorilor din Romania

Sălăjeanul

Muzeul de Istorie si Arta

Biblioteca Judeteana Salaj

Gazetarul

Salajul Pur si Simplu

Regio TV

Graiul Salajului

Magazin Salajean

Primaria Zalau

Consiliul Judetean Salaj

Zalau TV

Asociatia Jurnalistilor din Salaj

Romania culturala