Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Malaxorul de făurar

Februarie 2018

■ La Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca au apărut, de curând, două volume de referință în domeniul lor, ambele văzând lumina tiparului în cadrul unui Proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri sub egida Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj: Philip E. Mosely despre Transilvania și Basarabia, autor cunoscutul profesor Vasile Pușcaș, fost ministru, originar din Surduc, județul Sălaj, profesor universitar, din 1995, la Universitatea „Babeș-Bolyai”. 

Din prefața autorului: „Volumul de față își propune doar reconstituirea istoriografică a unor aspecte din activitatea profesorului Philip E. Mosely, îndeosebi cele care au avut în vedere România. Căci subiectul merită o investigare amplă în biblioteci, arhive publice și private din SUA și Europa. (…) Această cercetare istoriografică a fost realizată în cadrul programului Fulbright”; al doilea volum, Cehi, slovaci și români în veacurile XIII-XVI, îl are ca autor pe istoricul Mihail P. Dan (1911-1976). Câteva cuvinte despre această lucrare scrise de reputatul academician Nicolae Edroiu (fratele istoricului Elena Musca din Zalău), trecut, nu demult, la Cele Veșnice: „Lucrarea (…) este astăzi o raritate bibliografică. Apărută la Sibiu în anul 1944, când Institutul de Istorie Națională din Cluj se găsea în refugiul sibian impus de ocupația ungaro-hortystă asupra părții de nord-est a Transilvaniei, difuzarea i s-a făcut cu dificultate, multe din exemplarele ediției dispărând în condițiile repetatelor mutări ale Institutului și Bibliotecii acestuia în fața bombardamentelor. (…) Importanța sub aspect științific a lucrării profesorului Mihail P. Dan pentru studiile referitoare la raporturile româno-ceho-slovace a rămas însă intactă datorită, în primul rând, vastei și profundei documentații istorice asupra subiectului, modalităților de abordare a lui”. 

■ Augustin Mocanu, Colindatul, colindele și urările de Crăciun – articole și studii, Editura Star Tipp, Slobozia, 2017, volum închinat Centenarului Marii Uniri… Din Notă asupra ediției: „Acest volum conține studii despre colindat, colinde și urări (mulțămituri) scrise și publicate din 1968 până în prezent. Cercetările adunate aici conțin materiale care se referă la trei zone etnofolclorice întinse unde am trăit și activat câte un însemnat număr de ani din viață: zona etnofolclorică Câmpia Transilvaniei cu localitatea natală, Boju, comuna Cojocna, județul Cluj, unde am copilărit, am studiat, m-am format ca mic intelectual român cu rădăcină țărănească, în primii 25 de ani ai vieții; aria Codru – Valea Sălajului, având în centru orașul Cehu Silvaniei, unde am locuit și lucrat ca profesor de limba și literatura română vreme de peste 40 de ani și zona Câmpia Soarelui, actualul județ Ialomița cu centrul județean Slobozia, unde, pensionar fiind, locuiesc și scriu de aproape 20 de ani”… 

Neobositul etnolog Augustin Mocanu, vechi colaborator al revistei și editurii „Caiete Silvane”, la cei 85 de ani ai săi, se află la cel de-al 17-lea volum în domeniul său predilect; el mai este autorul a patru lucrări monografice, două lingvistice, nouă beletristice și a trei jurnale.

■ Liviu Ioan Stoiciu, Efecte 2.0, Editura Tracus Arte, București, 2017. 


Autorul este mult prea cunoscut pentru a mai avea nevoie de vreo prezentare… Pentru cititorii Caietelor Silvane, un fragment din poemul ce deschide volumul, intitulat „Nici un sunet fundamental”: 

„Nu se întrevede nimic deosebit, deși stai de ani/ grei în așteptare: privești în gol. Nu/ auzi nici un sunet fundamental. Nu auzi decât niște sunete/ ciudate dinlăuntru. Te resimți, îngropat în/ stratul gravitațional. Nici/ un semnal clar de nicăieri. Îți bați joc și de chinurile tale./ Ce cauți, de fapt, și nu găsești? Nu mai/ căuta ceea ce nu se vede! Dumnezeu e în tine, nu în zare… Tot // ce știi e că, în continuare, pierzi. Pierzi și atunci/ când câștigi: degeaba faci/ o statistică în acest sens, nu interesează pe nimeni. Nu/ mai vrei nimic altceva decât să te predai./ Dar cui? Tu consideri că ți-ai făcut datoria față de tine și/ că ajunge. De ce nu ești crezut? Oricum ai/ întoarce-o, vina e la tine./ Ia gândește-te bine: unde ai mai greșit? Trebuie/ să îndrepți greșeala –/ nu te grăbi, ia-o încet. Și nu te mai înflăcăra atât!”

■ Nicoleta Nap, ușor desincronizat, aproape imperceptibil, Casa de Editură Max Blecher, Bistrița, 2017. E vorba de volumul de debut al autoarei, despre care aflăm că este absolventă a două facultăți în Cluj-Napoca (Filozofie și Drept), unde a lucrat 12 ani în presa scrisă și a cântat într-o trupă punk, actualmente, începând din 2013, locuind în București. „Sincronizat tendințelor autoscopice și cu o foarte perceptibilă siguranță a imageriei, debutul Nicoletei Nap propune un tensionat scenariu de reactivități la muțenia ori neînțelesul lumii, locvace, sentențios, epurat de sensiblerie – ba, aparent, de orice palpit interior. Într-un jargon de imediată actualitate, textele ei sunt înregistrări de spasme, de atrocități rostite în ritmul egal și înnebunitor al distopiilor, filme absurde și triste (…)” (Rita Chirian). 


Moto-ul volumului: „Nu auziți această voce groaznică al cărei urlet cuprinde întregul orizont, și pe care omul o numește de obicei tăcere?” (Georg Büchner, Lenz).

■ Poesis internațional, anul VII, nr. 2 (20)/ 2017. 


Un număr masiv, de peste 300 de pagini… Din editorialul redactorului-șef, poetul Claudiu Komartin: „La capătul celui de-al șaptelea an de apariție, odată cu numărul 20, Poesis internațional trece de 320 de pagini, intrând în rândul celor mai robuste publicații de felul ei care pot fi citite astăzi. Autori din 18 țări, pe lângă România și Republica Moldova, stau laolaltă într-o construcție rizomatică în care un cititor atent și răbdător poate găsi tot felul de trimiteri și legături, de ușițe și tuneluri secrete care împânzesc freatica literaturii mondiale”. O revistă impresionantă, nu doar prin numărul autorilor, ci mai ales prin calitatea textelor lor. 

■ Semnalăm apariția volumului III din Tradiții, arte și literatură – compendiu de activități culturale, Editura Eubeea, Timișoara, 2017. 


Lucrarea, apărută sub egida Fundației Ateneul Cultural „Ștefan Goanță”, cuprinde consemnări ale activităților acestei fundații, plus lucrări prezentate în cadrul Simpozionului național „Colocviile de la Liebling: convergențe culturale”, ediția a VII-a, 7 octombrie 2017; coordonatorul lucrării este Irina Goanță, iar consilier literar Maria Nițu.  
 
(D.H.)

Autor: Redacția