Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Joe Satriani – What Happens Next

Joe Satriani –  What Happens Next

Februarie 2018

Joe Satriani a renunţat la fotbal când a murit Jimi Hendrix, dedicându-se în întregime muzicii. Nu ştiu dacă avea un cuvânt de spus în fotbal, dar în muzică a adus o rază puternică de lumină.
După Shockwave Supernova ce l-am savurat la Cluj, iată o nouă bijuterie marca Satriani: What Happens Next. Un album ce se întoarce la rădăcini, direct, pământean, cu puternic iz de rock’n’roll. Partenerii lui pe acest album? Magnificul baterist Chad Smith de la Red Hot Chili Peppers şi Chickenfoot (proiect unde cântă şi Satriani), dar și basistul Glenn Hughes, a cărui operă solo impresionantă se îngemănează cu Black Sabbath și Deep Purple, fapt care i-a adus un loc de onoare în Rock and Roll of Fame.
Albumul se deschide cu „Energy”, o piesă alertă, plină de solo-uri experimentale, un fel de ambrozie ce hrăneşte spiritul cu idei şi imagini, cu sunete şi culori. „Catbot” sună ca un marș futurist, încărcat cu efectele lui Joe. Iată-l pe maestrul de chitară metalică ce ia locul vocalistului. Ne închipuim doi roboți care au o lungă conversație banală, trecând progresiv la rock’n’roll. „Thunder High on the Mountain” cred că este cea mai bună piesă a albumului; aici întâlnim chitara la cel mai înalt nivel, chiar dacă la un moment dat simţim că ne cufundăm în hăuri întunecate de unde se aude un strigăt cu ecou de vibrato. A şasea piesă de pe disc, „Smooth Soul”, este un îndrăzneţ omagiu adus lui Carlos Santana, o combinaţie de forţă şi determinare, aşa cum ne-a obişnuit Satriani. Trecem la „Looper”, piesă ce ne sugerează că arta e prima formă a libertăţii. Fără artă, societatea e un fel de turmă neprotejată de propriile neajunsuri. Piesa titlu a albumului, „What Happens Next”, e un fel de spectacol Perry Mason, ce se termină cu sfaturi prietenoase, în pofida abundenţei de distracţii nonconformiste. Cea mai lungă piesă de pe disc, „Super Funky Badass”, este o trecere de la ritmurile Smith și Hughes la exploratorul Satriani, care nu are limite ale imaginaţiei instrumentale. Finalul piesei este un strigăt plâns ce se loveşte de un zid, un semnal de alarmă al unei societăţi tot mai puţin ascultată. „Invisible” ne arată proeminenţa basului lui Hughes, ca într-o gară unde ai pierdut trenul şi te duci să te speli pe ochi la cişmeaua de pe peron. Nu mai e nevoie să strigi, te gândeşti că vine primăvara. Finalul albumului este dedicat, nu se putea altfel, lui Jimi Hendrix, un „Forever and Ever” plin de vervă şi istorie.
Un album fără oprelişti şi poticneli, aşa cum îi stă bine lui Satriani, un disc pe panta ascendentă a creaţiei americanului, ce spulberă norul de plictiseală al clişeelor muzicale. Chitara înconjoară cu corzile cerul, redescoperă ceea ce este necesar, pleacă mai departe în nemărginita nemurire, în etern, în universuri armonioase. Noi le numim simplu ani, ani de zile şi de nopţi, ani în zăpada timpului, în cenuşa pesimismului, în trecerea timpului. În noi!
Haideţi să încheiem într-un ton optimist: în proiectul G3, Satriani îi are anul acesta parteneri pe John Petrucci de la Dream Theatre şi Phil Collen de la Def Leppard. Se anunţă un show de zile mari!

Tracklist: 
1. Energy
2. Catbot
3. Thunder High on the Mountain
4. Cherry Blossoms
5. Righteous
6. Smooth Soul
7. Headrush
8. Looper
9. What Happens Next
10. Super Funky Badass
11. Invisible
12. Forever and Ever

Sony Music 2018

Componenţă:
- Joe Satriani – chitară
- Glenn Hughes – bas
- Chad Smith – baterie

Discografie Joe Satriani:
Not of This Earth (1986)
Surfing with the Alien (1987)
Flying in a Blue Dream (1989)
The Extremist (1992)
Time Machine (1993)
Joe Satriani (1995)
Crystal Planet (1998)
Engines of Creation (2000)
Strange Beautiful Music (2002)
Is There Love in Space? (2004)
Super Colossal (2006)
Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock (2008)
Black Swans and Wormhole Wizards (2010)
Unstoppable Momentum (2013)
Shockwave Supernova (2015)
What Happens Next (2018)

Autor: Daniel Mureșan