Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Poezia creștină a Călanului în prima jumătate a secolului XX

Poezia creștină a Călanului în prima jumătate a secolului XX

Februarie 2018

Credem teologiei ce ne spune că fiecărei cetăți Dumnezeu i-a pus de strajă un Înger. Un freamăt de lumină îl însoțește și din strălucirea acestuia se naște poezia cetății. Un soi de cânt antifonic în Liturghia ce ține în pomenire neamul cetății aceleia, frumusețea și viața ei. De aceea, poezia de vibrație creștină a unor oameni din cetatea Călanului, la veacul XX, antalogată minunat de Daniel Lăcătuș, vine să contureze viața spirituală, respirația întru cuvânt a unei așezări prea ades conturată ca un ghetou proletar. 
După ce ne lămurește asupra contextului istoric și social în care izvorăsc spre noi poeziile ce le veți citi, Daniel Lăcătuș ne oferă, miridă cu miridă, poemele creștine ale lui Gheorghe Muntean, N. Georgescu, Pârlojan Margareta, Ioan Opriș, Maria Petresc și Mihail Gagea. Veți descoperi colinde publicate de reputatul folclorist, teolog și pedagog Alexiu Viciu, culese de N. Georgescu din satul natal al lui Romul Munteanu și al îndrăgitei interprete de muzică populară Mariana Anghel, Călanul Mic. Curate și limpezi ca zorii Betleemului. 
Din această lumină de zi neînserată, cum deseori numim Împărăția lui Dumnezeu, se vor naște și poeziile celelalte, ale poeților mucenici (Ioan Opriș) și mărturisitori fără teamă ai Evangheliei lui Hristos (Maria Petresc, din Batiz). Legate de lucrarea Oastei Domnului, la limita influenței poemelor minunatului Traian Dorz, textele aduc un plus de cunoaștere lucrării de Har pe care teologia populară a adus-o teologiei românești. Excelentele punctări istorice și documentaristice realizate de autorul lucrării, privind istoricul lucrării Oastei Domnului în zona Călan și motivele biblice în poezia lui Gheorghe Muntean evidențiază un ethos cultural dinamic, greu replicabil astăzi. 
Citim, uneori, să nu uităm. Lucrarea de față este un astfel de stick de memorie, o încercare de a developa din retina timpului fragmentul de viață poetică a unei secunde astrale. Pioase și cert impregnate de cultura emoției timpului, textele pe care le veți descifra păreau uitate. Din firul lecturii de odinioară, autorul toarce borangicul aducerii înainte, ca o nouă țesătură de lumină a ștergurii de cuvânt ce îmbrățișează icoana lui Iisus Hristos. Din înaltul Cerului ei, poeții întru Cuvânt, privesc peste umărul nostru de cititor. Și se oglindesc în cuvinte, în fraze de noimă creștină. Ca o ectenie fără sfârșit. 

Autor: Constantin Necula