Aboneaza-te la newsletter



Contact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870



Ayreon – The Source

Ayreon – The Source

Ianuarie 2018

Olandezul zburător într-ale muzicii progresive, Arjen Anthony Lucassen, ne poartă din nou pe aripile unei opere rock, o revenire la tema science-fiction. Alfanii, strămoşii omenirii, încearcă să împiedice dispariția speciei lor, după ce roboţii au preluat controlul întregii planete Alfa. Trimit câțiva alfani selectați în spațiu pentru a putea întemeia o altă lume, mult mai îndepărtată.
În stilul tipic Ayreon, pe dublul album apare o pleiadă de profesionişti: James LaBrie (Dream Theater), Simone Simons (Epica), Floor Jansen (Nightwish), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Tobias Sammet (Edguy, Avantasia), Tommy Karevik (Kamelot) și Russell Allen (Simphony X). Lucassen a făcut cu aceştia un pas înapoi, revenind la rădăcinile tematice, şi doi înainte, aducând chitarele reci şi vocile în prim-plan. Pentru cei ce nu au mai ascultat Ayreon, primul volum al discului poate părea monoton, cu ritmuri obsesive şi suişuri simfonice previzibile. După câteva audiţii, vei intra în lumea lui Lucassen şi vei începe să visezi. Eliberarea succesivă a notelor muzicale este o metodă testată de Ayreon pe majoritatea albumelor. Pe al doilea disc întâlnim un Lucassen dezlănţuit, care povesteşte instrumental declinul planetei Alfa. Aici întâlnim câteva instrumente pe care Arjen le foloseşte întotdeauna: toba, chitara și basul clasic, orga Hammond și flautul, care adaugă muzicii un sunet deosebit de bogat. Adică un progresiv la scară epică.
Ca de obicei, versurile leagă saga Ayreon. Nu foarte facil, dar cu o complexitate ce face din album o colecţie de sunete şi cuvinte. Nu am să descriu piesele de pe disc, Ayreon trebuie ascultat, nu povestit. O dată, de două sau de mai multe ori, până când povestea va vibra din interior. Va invit la visare şi zbor!
Tracklist: 
CD 1:
Chronicle 1: The Frame
1. The day that the world breaks down
2. Sea of machines
3. Everybody dies 
Chronicle 2 – The alignment of the ten
4. Star of Sirrah
5. All that was
6. Run Apocalypse run
7. Condemned to live
CD 2:
Chronicle 3 – The transmigration
1. Aquatic race
2. The dream dissolves
3. Deathcry of a race
4. Into the ocean
Chronicle 4 – Into the ocean
5. Bay of dreams
6. Planet Y is alive
 
Mascot Label Group Records 2017

Componenţă Ayreon pe The Score:

- Arjen Anthony Lucassen / chitară electrică şi acustică, bass, mandolină, orgă Hammond
- Paul Gilbert (Mr. Big, Racer X) / chitară solo
- Guthrie Govan (The Aristocrats, ex-Asia) / chitară solo
- Marcel Coenen (Sun Caged) / chitară solo
- Joost van den Broek (ex-After Forever) / clape
- Mark Kelly (Marillion) / clape
- Ben Mathot / violă
- Maaike Peterse (Kingfisher Sky) / violoncel
- Jeroen Goossens (ex-Pater Moeskroen) / instrumente de suflat
- Ed Warby / tobe
- James LaBrie (Dream Theater) / voce pe The Historian
- Tommy Karevik (Kamelot, Seventh Wonder) / voce pe The Opposition Leader
- Tommy Rogers (Between the Buried and Me) / voce pe The Chemist
- Simone Simons (Epica) / voce pe The Counselor
- Nils K. Rue (Pagan’s Mind) / voce pe The Prophet
- Tobias Sammet (Edguy, Avantasia) / voce pe The Captain
- Hansi Kürsch (Blind Guardian)/ voce pe The Astronomer
- Mike Mills (Toehider) / voce pe TH-1
- Russell Allen (Symphony X) / voce pe The President
- Michael Eriksen (Circus Maximus) / voce pe The Diplomat
- Floor Jansen (Nightwish, ex-After Forever, ex-ReVamp) / voce pe The Biologist
- Zaher Zorgati (Myrath) / voce pe The Preacher

Discografie Ayreon:

The Final Experiment (1995)
Actual Fantasy (1996)
Into the Electric Castle (1998)
Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer (2000)
Universal Migrator Part 2: Flight of the Migrator (2000)
The Human Equation (2004)
01011001 (2008)
The Theory of Everything (2013)
The Theater Equation (live – 2016)
The Source (2017)

Autor: Daniel Mureșan