Aboneaza-te la newsletter



Contact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870



Cronica discului Robert Plant – Carry Fire

Cronica discului Robert Plant –  Carry Fire

Noiembrie 2017

Un album Robert Plant este întotdeauna un eveniment. Vârful de lance al lui Led Zeppelin, o trupă definitorie în rockul mondial, va avea mereu un cuvânt de spus în muzică.
Carry Fire este o călătorie fascinantă á la Plant, eu aş spune fără surprize. Adică, ca de fiecare dată, Plant se reinventează, explorează filonul aurifer al rockului. Spre deosebire de mulţi contemporani ai săi, nu se agaţă de stilul clasic, ci excelează cu ritmuri şi texturi orientale sau cu muzică americană Appalachian. Chitara electrică e în plan secund, tobele puternice sunt pe cale de dispariţie, însă chitarele acustice ne spun o declaraţie de dragoste ritmată. Violoncelistul albanez Redi Hasa și violonistul Seth Lakeman ne duc într-o excursie plină de anotimpuri ce se succed nepronunţabil. Pur şi simplu se simt.
Pe plan liric, Robert îşi asumă aceeaşi poziţie meditativă, uimitor de originală, cu un iz de lumină proaspătă, un fel de dans cu sine însuşi. Cu Carry Fire, se intră într-un forum de reflecţie profundă, un fel de echilibru al stilurilor muzicale. Zona tumultoasă Zeppelin rămâne doar o nostalgie, deşi sunt momente când înflăcărarea vocii lasă în urmă romantismul. Blues familiar, rockabilly, chitare grele sau violă melodică, toate alungă spiritele rele, ducându-ne pe teritorii ameţitoare, care pentru alţii ar părea înspăimântătoare. Plant vine, după 50 de ani de carieră, cu un album proaspăt, plin de experimente ale instrumentelor de altădată.
Carry Fire este o completare perfectă a catalogului Plant – este un album modern, expresiv, cu o muzică strălucitoare, și ca și originea sa în rockul anilor `60, nu va îmbătrâni. 
 
Tracklist 
1. The May Queen 4:14
2. New World... 3:29
3. Season’s Song 4:19
4. Dance with You Tonight 4:48
5. Carving up the World Again... A Wall and Not a Fence 3:55
6. A Way with Words 5:18
7. Carry Fire 5:28
8. Bones of Saints 3:47
9. Keep It Hid 4:07
10. Bluebirds over the Mountain (cu Chrissie Hynde) 4:58
11. Heaven Sent  4:39
Nonesuch/Warner Bros 2017
Producător – Robert Plant
Componenţă The Sensational Space Shifters (trupa de acompaniament):
Justin Adams – chitară
Liam „Skin” Tyson – chitară
John Baggott – clape
Billy Fuller – chitară bas
Dave Smith – baterie
Seth Lakeman – violă
Redi Hasa - violoncel
 
Discografie Robert Plant:
Pictures at Eleven (1982)
The Principle of Moments (1983)
The Honeydrippers: Volume One (1984) (cu Jimmy Page şi Jeff Beck)
Shaken ‘n’ Stirred (1985)
Now and Zen (1988)
Manic Nirvana (1990)
Fate of Nations (1993)
No Quarter (Unledded) (1994) (cu Jimmy Page)
Walking into Clarksdale (1998) (cu Jimmy Page)
Dreamland (2002)
Mighty ReArranger (2005)
Raising Sand (2007) (cu Alison Krauss)
Band of Joy (2010)
Sensational Space Shifters (2012)
Lullaby and... The Ceaseless Roar (2014)
Carry Fire (2017)

Autor: Daniel Mureșan