Aboneaza-te la newsletter



Contact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870



Cronica discului: Mike Stern – Trip

Cronica discului: Mike Stern – Trip

Octombrie 2017

Prin vara anului trecut, primeam o veste tristă: chitaristul Mike Stern suferise un accident, fracturându-şi umerii şi ambele braţe. Vrăjitorul mişcării jazz-fusion din anii `80 era în pericol să nu mai poată cânta. Toată lumea muzicală aştepta veşti. Iată că după un an vin veşti excelente: Mike s-a recuperat în totalitate, ba mai mult – ne încântă cu un nou album.
Doar un tigru fioros ca Stern putea să revină cu un asemenea superb album. Bineînţeles, alături de o pleiadă de prieteni contaminaţi de jazz. Furios, dar delicat, are grijă de porţelanuri, le şterge de praf pe cele fragile. Modernitatea nu i se potriveşte. Dar nici tradiţia. Agilitatea de tigru îi indică drumul. Pluteşte într-un marasm muzical, dar suficient de lucid să îi inspire pe mulţi într-ale fusionului. 
Între clasicism şi avangardă, chitara lui Mike balansează într-o junglă unde devine rege. Memoria artistului aduce la lumină referinţe de toate genurile, iar talentul său le înnobilează. Un festin! Totul vibrează în jurul acestui perfecţionist, înecat în sudoarea dragostei. Jazzul iese nestingherit din chitara lui. Mike Stern dă totul când cântă, se goleşte şi se umple de tot ceea ce se golise pentru a se goli din nou. Ştie să-şi dorească dorinţa de a cânta. Trage de instrumentul său precum un preot mayaş care îşi smulge inima pentru a o oferi într-un sacrificiu crud zeului său. 
Mike Stern revine întotdeauna. De mai mult de patru decenii. Se spune că tigrul trăieşte mult. Foarte bine: cu toţii avem nevoie de nebunia sa!

Tracklist:
1) Trip 
2) Blueprint 
3) Half Crazy 
4) Screws 
5) Gone 
6) Whatchacallit 
7) Emilia 
8) Hope For That 
9) I Believe You 
10) Scotch Tape And Glue 
11) B Train
Concord Music Records 2017

Componenţă Mike Stern:
Mike Stern: chitară, voce; Randy Brecker: trompetă (1, 2); Jim Beard: pian, orgă; Dennis Chambers: baterie (1, 2, 6); Tom Kennedy: bass (1, 2, 6); Arto Tuncboyaciyan: percuţie (1, 2, 4, 7, 8); Bob Franceschini: saxofon tenor (1, 6); Victor Wooten: bass (1); Bill Evans: saxofon tenor (3, 10); Lenny White: baterie (3, 4, 10, 11); Teymur Phell: bass (3, 7, 8, 11); Wallace Roney: trompetă (4, 11); Will Calhoun: baterie (5, 9); Edmond Gilmore: bass acustic (5); Gio Moretti: voce (7); Dave Weckl: baterie (8); Edmond Gilmore: bass (9); Elhadji Alioune Faye: percuţie (10).

Discografie Mike Stern:
•  Neesh (1983) 
•  Upside Downside (1986) 
•  Time in Place (1988) 
•  Jigsaw (1989) 
•  Odds or Evens (1991) 
•  Standards and Other Songs (1992) 
•  Is What It Is (1994) 
•  Between the Lines (1996) 
•  Give and Take (1997) 
•  Play (1999) 
•  Voices (2001) 
•  These Times (2004) 
•  Who Let the Cats Out? (2006) 
•  Big Neighborhood (2009) 
•  All Over the Place (2012) 
•  Eclectic (2014) cu Eric Johnson 
•  Trip (2017)

Autor: Daniel Mureșan