Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Un oraș într-o pădure sau o pădure într-un oraș

Un oraș într-o pădure sau o pădure într-un oraș

Octombrie 2017

Titlul de mai sus mi-a fost sugerat de imaginea metropolei newyorkeze, în perioada aprilie – octombrie (an de an, după cât mi s-a spus). De oriunde o percepi vizual, din avion, din automobil, de la înălțimea metroului aerian, de pe trotuar, celebra urbe din vecinătatea Atlanticului occidental este dominată de „selvele bătrâne”, cum spune Poetul tuturor timpurilor. Predomină stejarul, care oferă hrana ideală și îndestulătoare miilor de veverițe și, desigur, altor rozătoare. Nu, mistreții nu-și au domiciliul în acest areal, zâmbesc răspunzându-le celor interesați. 
În plimbările noastre, împreună cu Doina, cel mai ades însoțind-o pe Aveline-Marie, miraculoasa noastră nepoțică, pe străzi și prin cele câteva parcuri incluzând obligatoriu și câte un loc de joacă pentru copii, am reușit să „inventariem” și alte specii arboricole, precum arțari, fagi, castani, tei, cedri, salcâmi și diferite soiuri de conifere, acestea având rol mai degrabă ornamental. Iar diversitatea arbuștilor sugerează teritoriile național-regionale de unde se trag locatarii/proprietarii caselor (vilelor) în ale căror perimetre sunt răspândiți, având la bază o largă diversitate de arhitectură peisagistică. 
Într-un asemenea habitaclu vegetal trăiesc, în aparentă armonie, porumbei, pescăruși, vrăbii, sturzi americani etc., fiecare specie păstrându-și fidel „coridoarele aeriene”, locurile în care înnoptează și evidențiind „sigiliul” instinctului de conservare. De toate acestea, dar mai cu seamă de sănătatea acestei păduri răspândite printre case, cât și de păstrarea echilibrului ecologic al urbei se ocupă un serviciu special dintr-un sediu amplasat în clădirea cu douăzeci de etaje care aparține primăriei generale.
Lucrătorii externi angajați direct în activitatea de întreținere a florei urbane sunt împărțiți în echipe și tandemuri. Poartă haine/salopete kaki având ecusoane galbene la vedere pe brațul stâng sau deasupra buzunarului din partea stângă superioară a pieptului. Ce fac ei? 
Primo: supraveghează și identifică gradele de uzură sau stările de sănătate și evoluție a vegetației; intervin rapid și eficient acolo unde observă și știu că este cazul. Pentru asemenea acțiuni folosesc instrumente, unelte și utilaje moderne care le facilitează munca, scutindu-i de efort fizic intens și protejându-i de pericole previzibile și imprevizibile. Plasați în nacela unei macarale-elevator, unii retează crengile periculoase pentru pietoni și acoperișuri, apoi le introduc în „gura” largă a unei râșnițe uriașe, care le transformă instantaneu în rumeguș, strâns, la urmă, în saci din rafie artificială.
Secundo: întrețin spațiile cu plante ornamentale și flori, folosesc suflante cu aer comprimat pentru frunzele moarte și iarba cosită pe care le adună într-un loc, de unde acestea sunt încărcate în saci și transportate în depozitele de bio-masă vegetală. O altă categorie: înarmați cu clești fixați la capete de tije și cu pungi din material plastic, iar mâinile protejate de mănuși, componenții acesteia adună obiectele abandonate/rătăcite prin iarba gazoanelor, pe rondurile cu flori, pe alei etc., rod al neglijenței sau al slabei educații.
Unul sau altul dintre cititorii rândurilor de mai sus se va arăta oarecum nedumerit în fața pledoariei mele. Acestora le răspund: ceea ce îmi stimulează discursul, este admirația față de respectul și grija administrației metropolitane pentru cetățeni, prin asigurarea unor condiții optime de viață având la bază echilibrul ecologic, relațiile pașnice, respectuoase dintre om și mediul în care trăiește. Sigur, în asemenea conglomerate etnice și genetice, cum sunt în etapa actuală a istoriei omenirii marile metropole (Londra, Paris, Montreal, Rio de Janeiro, Mexico City, de exemplu), este firesc să viețuiască și indivizi alienați, retardați, prost educați, care nu știu sau nu pot să prețuiască termenii respectării echilibrului menționat mai sus. Am străbătut pe jos, ori cu diverse mijloace de transport în comun, capitale și alte mari orașe europene și am reușit să fac analogii și comparații vizând tocmai aspectul strădaniilor administrațiilor de-a oferi cetățenilor proprii, dar și turiștilor, condițiile cele mai bune de confort. Am constatat, firește, diferențe până și între cartiere, sectoare, districte ș.a.m.d.
Însă New York, așa cum afirmam, este metropola în care veverițele se zbenguie libere pe străzi, pe trotuare și prin parcuri mai ales, păsările își văd de-ale lor, iar majoritatea cetățenilor săi iubesc și respectă natura cu toate componentele sale. Aici, spre exemplu, nu reușești să vezi câini singuri vagabondând, dar îi observi în număr mare în lesă, peste tot, însoțiți de stăpânii lor sau de dogsiters.
Ce anume determină acest aspect? 
Legile și respectarea lor!

Autor: Viorel Tăutan