Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Deocamdată întrebări

Deocamdată întrebări

Septembrie 2017

■ Se discută deja mult, și e bine, într-un fel, despre Centenarul Marii Uniri. Merită să-l sărbătorim? Ce ar trebui făcut? Ce se poate face? Ca de obicei, mulți sunt cu vorba, alții, mult mai puțini, cu făcutul. Sau urmează să fie. Vom răspunde și noi, probabil, la „cestiunea arzătoare” a Centenarului. Sălajul și Marea Unire. Bădăcin. Maniu. Bobota. Coposu. Bocșa. Bărnuțiu. Băsești. George (Gheorghe) Pop de Băsești. Chiar nu merită „județul lui Bărnuțiu, Maniu și Coposu”, de pildă, un Monument al Unirii? Aștept cu interes pe adresa redacției opinii la deocamdată întrebarea: ce ar trebui (merita) să facă sălăjenii pentru marea sărbătoare a Centenarului?
■ Un „inspirat” editor, pe facebook în jos, sau în sus, ne pune din nou nervii la încercare: „Dacă realizaţi o carte la Editura (…), vă oferim GRATUIT: Corectare texte literare (ortografie, greşeli de gramatică elementare, punctuaţie, acord gramatical, ordinea cuvintelor, prepoziţii, anacoluturi, pleonasme, cacofonii, plurale, repetiţii). CINE DORESTE SA NE PUNA LA INCERCARE GRATUIT, O POATE FACE!” Nu, mulțumim! Și, totuși, editurile, în România, nu ar trebui să le acrediteze „cineva”? Nu neapărat dintr-o „perspectivă” universitar-academică.
■ Ministerul Culturii și Identității Naționale a ales „identitatea vizuală ce va reprezenta Centenarul Marii Uniri de la 1918 și al Războiului pentru Întregirea Neamului”. Explicația: „Logoul a fost construit pornind de la două cercuri reunite de simbolul infinitului. Cercurile sunt compuse din puncte individuale care cresc și se dezvoltă. Hora infinită obținută este un simbol viu, sugerând continuitate împreună, rezistență și creștere”. Evident, au curs râuri, valuri de păreri dezaprobatoare și acuzații de plagiat. Că așa-i pe la noi: nicio sărbătoare (nuntă) fără bătaie! Voi ce credeți?

Autor: Daniel Săuca