Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Cărți cu dedicație

Cărți cu dedicație

Iulie 2017

■ Scriitorul sălăjean Ion Pițoiu-Dragomir ne propune o altfel de apariție editorială: o „carte – puzzle cu premiere”, „Tableta lui Făt-Frumos” (Ed. Rao, 2016). În „PreCuvânt”, autorul precizează că își invită cititorii la un „«dialog» special”: „Într-un demers de imaginație, aceștia sunt rugați – amabil! – să privească atent cu... ochii minții spre încântătoarele poieni din pădurile de pretutindeni. Acolo se vor bucura de minunatele spații, care «completează» pitorescul întâlnit până la ele. «Călătorind» astfel prin respectivele poieni, vor cunoaște noi și tulburătoare trăiri. Feericele imagini descoperite vor determina reverii tonice și – miraculos! – vor înnobila inimile” (p. 9). Vă lăsăm pe dvs. să descoperiți ce fel de premii vă oferă acest volum: „Această carte-puzzle își premiază adevărații lectori, dar îi face și coautorii ei, într-un fel. Nu ne rămâne, de aceea, dragii noștri cititori, decât să vă asigurăm de gratitudinea noastră și de speciala noastră prietenie” (p. 11), mai subliniază autorul lucrării menționate. Ion Pițoiu-Dragomir este unul din cei mai cunoscuți și prolifici scriitori sălăjeni, membru al filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România, al Cenaclului literar „Silvania” și al Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj, autor a peste 35 de volume (poezie, proză, eseu).

 

■ M-am reîntâlnit, cu plăcere, cu scrisul lui Ștefan Doru Dăncuș, prin cartea „Umblând pe-aici” (Ed. Singur, 2017). Autorul, într-un fel, se explică: „Cartea asta am mai scris-o o dată, însă am apăsat greșit pe tastatura calculatorului și s-a dus. Mi-a plăcut titlul, așa că am scris-o din nou. Dar nu-i bai, e scuzabil la un trăznit de un accident vascular, o anemie severă, o hemoragie internă, un alt accident vascular «tranzitoriu» și-o insuficiență renală (ce listă imperfect!). Mă deplasez greu, vorbesc greu, nu mi se dă voie să beau și să fumez, nu pot scrie de mână cum trebuie, nu mai pot cânta la chitară, e cum e mai greu. Dar scriu la calculator” (p. 5).

 

■ O altă carte cu dedicație, primită la redacție: Alexandru Jurcan, „Să nu visezi șerpi albaștri. 99 poeme” (Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2017). Bună poezie (limpede, parcă din mileniul trecut) scrie colaboratorul nostru clujean! Un exemplu: „Halbă de smoală. Am cumpărat o halbă de bere/ și mi-am izbit capul de zid/ ceilalți nu m-au băgat în seamă/ cufundați în paharele lor/ era să plâng la cei 70 de ani ai mei/ ca un bărbat de smoală ce sunt/ numai pentru că niciodată/ cu tata n-am vrut să beau/ iar el s-a dus abătut peste marele pod/ ținând în mână o halbă goală/ în care picura cerul îngălbenit” (p. 95).

 

■ Remus Damian, „Re-sEmnări” (Ed. Limes, 2017). De remarcat (și) concepția grafică, coperta, desenele și picturile realizate de Radu Șerban. 

Autor: Daniel Săuca