Aboneaza-te la newsletter



Contact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870



Cronica discului: Ralph Towner – My Foolish Heart

Cronica discului: Ralph Towner –  My Foolish Heart

Iunie 2017

Totul a început într-o noapte când, sătul de atâta citit, am început să învârt rotiţa aparatului de radio, care făcea să culiseze indicatorul lungimilor de undă, căutând Europa Liberă. Radu Theodoru punea piese de pe Roots in the Sky al lui Oregon. Atunci, cu ajutorul lui Ralph Towner, am palpat dimensiunea sonoră a întunericului. Chitara lui Ralph mă scotea din starea de vegetare şi vedeam cealaltă parte a tunelului. Simţeam că sublimul se poate atinge prin muzică.
Iată că la cei 77 de ani ai săi, Ralph Towner a rămas un muzician desăvârşit, dar şi un romancier audio. Un album sau un concert de-al său nu este o naraţiune banală. El are un flux dinamic în tot ce compune, esenţială rămânând expresia artistică. Fără a fi surprinzător de la un album la altul, Towner colorează imaginile pieselor cu corzile chitarei, rezultând un spectru melodios, condimentat cu clasic, folk sau flamenco. Jazzul său nu şi-a pierdut niciodată rădăcinile, deşi inovaţiile sunt trăite la intensitate maximă. Curge linia melodică, câteodată părând un stereotip. Nici nu îţi dai seama că maestrul te face să contemplezi şi să-ţi foloseşti în mod pozitiv starea şi liniştea. 
Vă invit să ascultaţi acest superb album meditativ, unde s-ar putea să vă întâlniţi cu zânele din pădure. Că sunt zâne bune sau rele, asta decide fiecare.

Tracklist 
1. Pilgrim
2. I’ll Sing To You
3. Saunter
4. My Foolish Heart
5. Dolomiti Dance
6. Clarion Call
7. Two Poets
8. Shard
9. Ubi Sunt
10. Biding Time
11. Blue As In Bley
12. Rewind
ECM Records 2017

Discografie Ralph Towner:
• Trios / Solos (ECM, 1972), cu Glen Moore
• Diary (ECM, 1973
• Matchbook (ECM, 1975), cu Gary Burton
• Solstice (ECM, 1975)
• Sargasso Sea (ECM, 1976), cu John Abercrombie
• Solstice/Sound and Shadows (ECM, 1977)
• Batik (ECM, 1978)
• Old Friends, New Friends (ECM, 1979)
• Solo Concert (ECM, 1979)
• Five Years Later (ECM, 1982), cu John Abercrombie
• Blue Sun (ECM, 1983)
• Slide Show (ECM, 1986), cu Gary Burton
• City of Eyes (ECM, 1989)
• Open Letter (ECM, 1992)
• Oracle (ECM, 1994), cu Gary Peacock
• A Closer View (ECM, 1995), cu Gary Peacock
• Lost and Found (ECM, 1996)
• Ana (ECM, 1997)
• If Summer Had Its Ghosts (1997), cu Bill Bruford şi Eddie Gómez
• Anthem (ECM, 2001)
• Time Line (ECM, 2006)
• From a Dream (Which Way Music, 2008), cu Slava Grigoryan şi Wolfgang Muthspiel
• Chiaroscuro (ECM, 2009), cu Paolo Fresu
• Travel Guide (ECM, 2013), cu Slava Grigoryan şi Wolfgang Muthspiel
• My Foolish Heart (ECM, 2017)
Cu Paul Winter Consort
• Road (A&M, 1970)
• Icarus (Epic, 1972)
• Earthdance (A&M, 1977)
Cu Oregon
• Our First Record (1970)
• Music of Another Present Era (1973)
• Distant Hills (1973)
• Winter Light (1974)
• In Concert (1975)
• Together (cu bateristul Elvin Jones) (1976)
• Friends (1977)
• Violin (cu violonistul Zbigniew Seifert) (1978)
• Out of the Woods (1978)
• Moon and Mind (1979)
• Roots in the Sky (1979)
• In Performance (1980)
• Essential (Collection) (1981)
• Oregon (1983)
• Crossing (1985)
• Ecotopia (1987)
• 45th Parallel (1989)
• Always, Never and Forever (1992)
• Troika (1993)
• Beyond Words (Collection) (1995)
• Northwest Passage (1997)
• A Midsummer Night Dream (1998)
• Oregon in Moscow (2000)
• Live at Yoshi’s (2002)
• Prime (2005)
• The Glide (2005)
• Vanguard Visionaries (Collection) (2007)
• 1000 Kilometers (2007)
• In Stride (2010)
• Family Tree (2012)

Autor: Daniel Mureșan