Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Zilele „Caiete Silvane” 10

Zilele „Caiete Silvane” 10

Aprilie 2017

A zecea ediție a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, desfășurată în perioada 24-25 martie 2017, n-a fost un simplu eveniment cultural, o  simplă manifestare menită să marcheze un deceniu de întâlniri aniversare, în urbea de la poalele Meseșului. Cred că această ediție, asemenea fiecăreia dintre cele anterioare, a fost un Eveniment. Un Eveniment de artă. Literară, fotografică, muzicală, istorică, folclorică. Și nu numai. Și a fost, înainte de toate acestea, o Manifestare. Una firească, normală, reprezentativă pentru cei care au, de 10 ani și mai bine, un crez. Formulat firesc, normal, reprezentativ: CREDEM ÎN CULTURĂ.
Deschise de managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Daniel Săuca, evenimentele derulate în sala „Dialoguri europene” au stat sub semnul cuvântului. Al celui rostit și al celui scris, căci invitați din întreaga țară, scriitori, redactori de reviste și edituri importante, au rostit alocuțiuni, au lansat volume recent apărute și au prezentat revistele de cultură pe care le-au reprezentat. O repetiție „cu public” a avut loc în prima parte a zilei, când s-au desfășurat desanturi scriitoricești în câteva dintre liceele din Zalău: Liceul de Artă „Ioan Sima”, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, Colegiul Tehnologic „Al. Papiu Ilarian”, Liceul Pedagogic „Gh. Șincai” și Colegiul Național „Silvania”.
Muzică și literatură au savurat participanții la întâlnirea care, după o evocare în imagini a edițiilor anterioare, a fixat repere editoriale actuale, prin lansările de carte care au adus, în fața publicului zălăuan, volume de proză, poezie, publicistică, istorie și critică literară. Evident, seria lansărilor a fost deschisă de câștigătorii ediției anterioare a Concursului de debut „Caiete Silvane”: Pîrvu Ionică, Descărcătorul roz, Octavia Floricică, Mircea Cărtărescu – „Levantul”. Metafora Turnului Babel, Voichiţa Lung, Jocul de-a anotimpurile. Au urmat Poeme pentru Caiete Silvane, Colecţia „Antologii”, volumul care cuprinde creaţii apărute în revista „Caiete Silvane”, la rubrica „Poem/Poeme pentru Caiete Silvane”, în intervalul aprilie 2010 – februarie 2017, Daniel Săuca, Un bou în anul maimuţei, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2016, Colecţia „Poesis”, Artemiu Vanca, Caleidoscop nostalgic: oameni şi întâmplări, Editura Caiete Silvane, Zalău, 2017, Colecţia „Scriitori sălăjeni”.
Momentul „Școala Ardeleană”, orchestrat de directorul editurii, Vasile G. Dâncu, a fost prilejul de a prezenta volumele recent apărute sub sigla cunoscutei edituri clujene: Marcel Lucaciu, Floreta de exerciţiu (în colaborare cu Editura Caiete Silvane, Zalău), Ioana Ileana Ștețco, Ai să dai seamă, Doamnă, Vasile Gogea, Din gramaTEMAtica, Traian Ștef, Poemul de dragoste, George Vulturescu, Sigiliul Nordului. Cărți emblematice a prezentat și Ioan Pintea, director al Bibliotecii „George Coșbuc” din Bistrița.
Chiar dacă acordurile instrumentale și vocale ale elevilor de la Școala Populară de Artă nu au mai răsunat sâmbătă, în a doua zi a evenimentului, nu cred că se poate spune că excursia care a prilejuit vizitarea Sinagogii din Șimleu Silvaniei, a monumentului de la Ip sau a podgoriilor de pe dealurile dintre Camăr și Carastelec a avut un ecou mai puțin puternic. Istorie locală și literară, lecții și recitaluri de poezie, toate au fost perfect armonizate cu finele produse ale podgoriilor de pe dealurile din zonă, prezentate cu o artă impecabilă, de gazda noastră, somelierul cramei de la Pensiunea „Fort Silvan”.
S-au bucurat de eveniment și ne-am bucurat să-i avem alături pe Nicolae Scheianu, poet, consultant artistic la Centrul Creaţiei Populare Maramureş, redactor asociat la revista „Nord Literar”, Baia Mare; Ştefan Jurcă, prozator, poet, redactor asociat la revista „Nord Literar”, Baia Mare;  Lazăr Năsui, prozator, Vişeu de Sus;  Vasile Gogea, poet, prozator, eseist, Cluj-Napoca; „sighetean brașovenizat si apoi clujenizat”; Ioan-Pavel Azap, poet, critic de film, Cluj-Napoca, redactor la revista „Tribuna”; George Vulturescu, poet, Satu Mare, directorul revistei „Poesis”; Aurel Pop, poet, director fondator al revistei „Mărturii culturale”, Satu Mare; Ioana Ileana Şteţco, poetă, Baia Mare; Nicolae Goja, prozator, Baia Mare, redactor șef la „Graiul Maramureşului”; Lucian Perţa, Vişeu de Sus, poet, redactor asociat la revista „Nord Literar”, considerat de Gheorghe Grigurcu şi de regretaţii Laurenţiu Ulici şi Marin Mincu drept „cel mai mare parodist al României”; Vasile George Dâncu, poet, director al Editurii „Şcoala Ardeleană”, Cluj-Napoca; Olimpiu Nuşfelean, poet, directorul revistei „Mişcarea Literară” Bistriţa; Menuţ Maximinian, poet, prozator, directorul cotidianului „Răsunetul” şi colaborator la revista „Mişcarea Literară”, Bistriţa; Ioan Pintea, poet, eseist, directorul Bibliotecii Județene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud; Traian Ştef, poet, eseist, redactor șef al revistei „Familia”, Ioan F. Pop, eseist și poet, Oradea; Nicolae Băciuț, redactor șef al revistei „Vatra veche”, Târgu-Mureș.
Pe scurt, (încă) o ediție de 10!

Autor: Carmen Ardelean