Aboneaza-te la newsletter



Contact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870



Cronica discului: Metallica – Hardwired... to Self-Destruct

Cronica discului: Metallica – Hardwired... to Self-Destruct

Ianuarie 2017

Da, în sfârşit, a apărut! După opt ani de aşteptare, un nou album de studio Metallica. Mai întâi, noutăţile de pe disc: este primul album dublu de studio; este primul album Metallica unde Kirk Hammet nu are compoziţii; opt ani este cea mai lungă perioadă (de la Death Magnetic) în care trupeţii nu au editat un disc de studio. Asta pentru iubitorii de statistică... 
Dar să trecem la albumul propriu-zis. Cu toate că e mai bun decât Death Magnetic, Hardwired... to Self-Destruct nu rupe gura târgului. E o întoarcere la rădăcinile thrash, la fel cum au făcut anul acesta Megadeth, Sodom sau Testament. Americanii au dorit să-şi satisfacă legiunile de fani şi au reluat teme de pe albumele lor de început (la unele dintre piese ai impresia că sunt cover-uri Metallica!). În rest, nimic nou. Metallica nu se poate reinventa. Poate că nici nu vor. E mai comod aşa! Sunt plini de bani, de faimă şi fără pasiune. Orice album sau compilaţie a lor ajunge disc de platină. Se vinde numele. Şi uite aşa, Metallica a mai făcut un salt spre autodistrugere. Dacă ar fi un album de debut, aş fi încântat. Dar de la Metallica te aştepţi la altceva. 
Douăsprezece piese, majoritatea depăşind cinci minute. Cred că le-am putea împărţi în două categorii: prima este cea a pieselor galopante, inspirate din Ride the Lightning, iar cea de-a doua este plină de tempouri á la Black Sabath. Primul disc mai e cum e, dar al doilea e lipsit de cheag, greu de definit, neuniform, fără dinamică sau nuanţă instrumentală.
Greu de digerat acest album, dar trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Metallica rămâne trupa ce a revoluţionat rock-ul metalic la sfârşitul anilor `80 şi începutul anilor `90. Indiferent de ce cronici voi scrie eu, Metallica rămâne una dintre cele mai populare trupe rock din lume.

Tracklist 
Discul 1
1.    „Hardwired”    3:09
2.    „Atlas, Rise!”      6:31
3.    „Now That We’re Dead”      6:59
4.    „Moth into Flame”      5:50
5.    „Dream No More”      6:29
6.    „Halo on Fire”      8:15

Discul 2
1.    „Confusion”      6:41
2.    „ManUNkind”    6:55
3.    „Here Comes Revenge”    7:17
4.    „Am I Savage?”    6:29
5.    „Murder One”    5:45
6.    „Spit Out the Bone”    7:09


Blackened Records 2016
Discografie:
Kill ‚Em All (1983)
Ride the Lightning (1984)
Master of Puppets (1986)
...And Justice for All (1988)
Metallica (1991)
Load (1996)
Reload (1997)
St. Anger (2003)
Death Magnetic (2008)
Hardwired... to Self-Destruct (2016)

Componenţă Metallica:
James Hetfield – voce, chitară
Kirk Hammett – chitară
Robert Trujillo – bass, backing vocals
Lars Ulrich – baterie

Autor: Daniel Mureșan