Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870„Limita umbrei” – Silvia Bodea Sălăjan

„Limita umbrei” –  Silvia Bodea Sălăjan

Decembrie 2016

Un eveniment cu multiple valențe pentru spațiul cultural al acestor locuri – lansarea celei de-a zecea cărți scrisă și semnată de Silvia Bodea Sălăjan, a avut loc în sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură și Artă al județului nostru, în cadrul proiectului cultural „Studenți în spațiul spiritual al Sălajului” realizat de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad – Filiala Zalău și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. 
Invitați la acest eveniment au fost domnii: Ion Cocora – poet, cronicar dramatic și directorul Editurii Palimpsest, editură la care a fost publicat volumul de poezii „Limita umbrei”; dr. Vasile Voia – critic literar si prof. universitar la Universitatea „Babeș-Bolyai”; dr. Constantin Cubleșan – critic literar si prof. universitar la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, personalități de marcă ale culturii sălăjene. 
În fața unui public numeros s-au făcut aprecieri cu privire la contribuția dnei Silvia Bodea Sălăjan la evoluția culturii sălăjene și a literaturii române, în general.
Dl Ion Cocora a afirmat că este al treilea volum al dnei Silvia Bodea Sălăjan publicat la editura al cărui director este și că s-a bucurat că a avut privilegiul să o cunoască și să o publice deoarece: „am simțit acea scânteie de geniu proprie spiritelor superioare încă de la prima lectură făcută în urmă cu peste șapte ani. Volumul Limita umbrei este cu adevărat un eveniment cultural, nu doar pentru că este a zecea carte publicată de poeta noastră, ci și pentru că întâlnim aici poezia care mișcă sufletele, poezia care încântă și pe care o putem numi sărbătoare spirituală”.    
Domnul Vasile Voia a făcut o recenzie a volumelor publicate de Silvia Bodea Sălăjan și i-a situat opera „între tradiția poetică și modernitate”, subliniind în repetate rânduri că: „sensibilitatea particulară este orientată în direcția comunicării, în bucuria invenției continue a metaforei textelor lirice, iar din acest punct de vedere, poezia Silviei Bodea Sălăjan instituie pe tot parcursul ei o metafizică a tăcerii. Unele dintre aprecierile făcute se regăsesc în prefața volumului lansat acum, dar merită subliniat încă o dată că pe lângă lirica dedicată limbajului, lirica unei lumi esențializate și cea cu tematică erotică amalgamată cu tristețe și senzația de stingere întâlnim patosul reflexiv al poetului autentic, reflexiv, cu un timbru inconfundabil ajuns la maturitate și la conștiința menirii sale în lume. Avem aici un poet autentic conștient de sine și de valoarea sa”.
Domnul Constantin Cubleșan a afirmat că versurile dnei Silvia Bodea Sălăjan „nu se citesc dintr-o suflare, ci în singurătate, într-un spațiu adecvat, iar cartea trebuie citită nu ca o carte oarecare, ci după două-trei poeme citite să rămâi în tăcere, să meditezi, pentru că poemele îți dau acel prilej de reflecție propriu adevăratei poezii și te îndeamnă să cauți dincolo de materia cuvântului. Am citit cartea cu adevărată încântare și nu greșesc dacă afirm că astăzi, aici participăm la un adevărat act de cultură”.
Au vorbit: Aurica Grec, Irina Kovacs, Ioan Abrudan, Ion Pițoiu-Dragomir, s-au recitat versuri răsplătite cu îndelungi aplauze.
Dna Silvia Bodea Sălăjan a mulțumit pentru aprecierile deosebite, pentru prietenia și bunăvoința celor prezenți la eveniment, a citit din poeziile publicate în volum și a dat autografe.
A fost un eveniment frumos care a marcat prin invitați de onoare prezența studenților de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad – Filiala Zalău în spațiul spiritual al Sălajului. 

Autor: Prof. universitar dr. Aurica Grec