Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Gheorghe Șincai - lumina şcolilor din Ardeal

Gheorghe Șincai - lumina şcolilor din Ardeal

Noiembrie 2016

S-au împlinit la început de noiembrie, 200 de ani de la moartea celui care trăind în „Epoca luminilor”, a luminat mintea şi inima puilor de români din peste 300 de şcoli. Iluminismul Şcolii Ardelene, sub a cărui mentalitate şi-a manifestat constant dorinţa de a aduce un suflu nou în şcolile româneşti, nu doar prin crearea de noi instituţii, ci şi prin impunerea, înlocuirea alfabetului chirilic cu cel latin, au constituit pentru Gheorghe Şincai coordonate pentru care azi îi aducem un pios omagiu, veşnica noastră recunoştinţă pentru neobositul om care a vegheat asupra limbii române asemeni unui tată asupra copilului său. (Nu merită recunoştinţă acei „domni” care au dorit ca limba latină să nu se predea în ciclul gimnazial. Doar atât).
„M-am sârguit cât am putut, ca de la cuvintele şi vorbele cele tocma româneşti nici cum se nu me abat şi depărtez... Drept aceia, tu, carele vei citi cartea aceasta, nu me judeca pentru cuvintele şi vorbele…”, afirma Şincai în Catehismul cel mare, din 1783. Elevii acestei ţări – şi nu doar ei – citesc şi scriu cu caractere ale limbii latine, în primul rând datorită lui Gheorghe Şincai şi a celorlalţi mentori ai Şcolii Ardelene. Un om cu o profundă viziune asupra viitorului acestei naţiuni, care a căutat seva ei, în care să clădească altare de credinţă, simboluri pentru un popor ce a simţit tot timpul respiraţia imperiilor în jurul său. În acest sens, prin afirmarea limbii române ca descendentă a limbii latine, a demonstrat faptul că suntem o insulă de latinitate în mijlocul unor imperii înfometate.
Căutând emanciparea prin cultură Gheorghe Şincai a devenit omul simbol, omul temelie a atâtor şcoli româneşti din Ardeal. Datorită lui şi a muncii asidue pe care a depus-o într-o perioadă în care nu existau mijloace adecvate de a străbate, după pofta inimii, ţara, în lung şi-n lat, Şincai a luat la pas Ardealul poposind în locuri dragi lui. Unde popasul a fost mai lung şi a găsit măcar o sămânţă a emancipării naţionale încolţită, a apărut o şcoală nouă. Aşa cum s-a întâmplat la Bobota, marele cărturar ardelean a observat existenţa principiilor iluministe la locuitorii acestei localităţi. Le-a transformat în deziderate şi astfel, din mijlocul acestor oameni bine înfipţi în ţărâna patriei, s-au ridicat personalităţi cu rol decisiv în multe domenii ale existenţei noastre naţionale.
În acelaşi timp au fost şi sunt mai presus de toate oameni, oameni care nu uită că Şcoala Gimnazială „Gheorghe Şincai” Bobota şi spiritul viu al întemeietorului ei, care vibrează în acest spaţiu, se află la temelia existenţei lor. Îi purtăm o adâncă şi profundă cinstire, celui care s-a ostenit asupra literelor, dar a creat şi cadrul instituţional prin care mulţi alţii să ostenească asupra lor.

Autor: Ioan V.Pop