Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Cronica de concert: Lucian Ban Elevation – Live in Zalău

Cronica de concert: Lucian Ban Elevation – Live in Zalău

Noiembrie 2016

Să-l vezi pe Lucian Ban la Zalău doi ani la rând este un privilegiu care doar Centrul de Cultură și Artă ni-l putea oferi. Dar să-i vezi alături de Lucian Ban pe Abraham Burton şi Eric McPherson, chiar este ceva ce în urbea noastră era de neînchipuit.
Uneori e jazz, alteori e experiment pur cu tentă folclorică ori nici nu mai ştiu ce e. Dar sigur e mare clasă. Muzica lui Ban îşi propune să te ţină pe fugă, să-ţi creeze senzaţia că eşti între două trenuri ce au partituri diferite, dar care dacă nu străbat peronul de la o ureche la alta te fac să aştepţi vocea de la megafonul gării. Călători inepţi vorbesc zgomotos, vocea de la megafon sună a plastic, sala de aşteptare vuieşte cu un ecou melancolic. Da, melancolic, fiindcă orchestra de beţivi nu îşi putea acorda instrumentele. De fapt, partea cu orchestra ce nu ştie încotro să o apuce, de obicei urmărind un saxofon, este maniera lui Lucian ce ne duce într-o altă dimensiune. Este foarte greu să dezlipeşti piesele unele de altele. Toate îţi cântă acelaşi lucru: zone locuite de melancolie. De oameni mai puţin. Neliniştea unei veşnice neadaptări, iluzia unui drum fără sfârşit, ploaia ce te udă până la piele. Călătoreşti pe ruta jazzului, iar saxofonul îţi dă un nod de tristeţe în gât. Aceasta este călătoria de concert. O călătorie melancolică, sofisticată, senzuală, esoterică, copilăroasă, duioasă, fragilă, elegantă. 
Tematic, concertul a fost un fel de introspecţie în filonul folcloric românesc. Inspiraţia este căutată în copilărie şi în tonuri de sepia. Am traversat o oglindă fermecată, muzica a crescut ca în poveşti, dar rămâne mereu pradă viselor enigmatice şi amintirilor ascunse adânc în timp. Cu alte cuvinte: un regal în ţara seducţiei.

Componenţă Lucian Ban Elevation în concertul de la Zalău:
Lucian Ban – pian
Abraham Burton – saxofon
John Herbért – double bass
Eric McPherson – tobe
Invitat special – Gavril Ţărmure – voce

Autor: Daniel Mureșan