Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Cronica discului: Tarja – The Shadow Self

Cronica discului: Tarja –  The Shadow Self

Octombrie 2016

Oare cine s-ar fi gândit, în urmă cu douăzeci de ani, că Tarja (sau Tarja Soile Susanna Turunen-Cabuli – după cum apare în buletin) va fi mai mult decât un punct pe radarul metalului mondial. Carieră fulminantă cu Nightwish, urmată de explozia carierei solo, atât pe tărâmul metalului cât şi pe cel al muzicii clasice. Solista finlandeză abordează stiluri diferite cu o siguranţă de neînchipuit, are o forţă creatoare de nestăvilit, ajungând la un nivel artistic fantastic.
Regina incontestabilă a metalului simfonic deschide albumul The Shadow Self cu piesa Innocence, care numai a intro nu sună. Un superb solo de pian la mijlocul piesei, ce mă face să cred că, într-adevăr, albumul nu are nevoie de nicio introducere. Urmează Demons In You, melodie ce ne aduce aminte de perioada Nightwish. Se deschide cu un riff metalic de chitară, vocea Tarjei fiind completată în backing de o voce guturală masculină. Violenţa chitarelor seamănă cu un cuţit înfipt într-un trup metalic, trup salvat de suava voce a solistei. Vocea inconfundabilă a Tarjei deschide piesa numărul trei, completată de chitare şi tobe. În fundal, corul dă strălucire şi culoare piesei No Bitter End. Închei prezentarea pieselor (restul vă las să le descoperiţi) cu Supremacy, un superb cover Muse. Nu mă aşteptam ca Tarja să realizeze un astfel de cover, dar i-a reuşit al naibii de bine. Vocea ei de soprană înlocuieşte cu uşurinţă vocea lui Matt Bellamy, mai greu a fost cu chitarele. Oricum, riffurile metalice au dus la o versiune interesantă, în stilul Tarja.
The Shadow Self este un album ce nu plictiseşte, un salt calitativ pentru Tarja. Dacă în trecut criticii îi reproşau că stă cantonată în metalul simfonic, iată că finlandeza demonstrază contrariul. Piese diverse, cu iz de progresiv, funky, uneori chiar de pop, se îmbină într-un album coerent ce va face furori la următoarele concerte marca Tarja.

Tracklist:
1.    Innocence
2.    Demons in You (featuring Alissa White-Gluz) 
3.    No Bitter End
4.    Love to Hate 
5.    Supremacy (Muse cover) 
6.    The Living End
7.    Diva 
8.    Eagle Eye (featuring Toni Turunen) 
9.    Undertaker 
10. Calling From the Wild 
11. Too Many

Discografie Tarja:
Albume rock
My Winter Storm (2007)
What Lies Beneath (2010)
Colours in the Dark (2013)
The Shadow Self (2016)
Albume clasice:
Henkäys ikuisuudesta (2006)
Ave Maria – En Plein Air (2015)
Albume live: 
Act I (2012)
Beauty and the Beat (2014)
Luna Park Ride (2015)
Albume cu Nightwish:
Angels Fall First (1997)
Oceanborn (1998)
Wishmaster (2000)
Century Child (2002)
Once (2004)
Componenţa trupei de acompaniament pe The Shadow Self:
Tarja Turunen - voce, pian
Christian Kretschmar - clape
Kevin Chown - bas
Max Lilja - violoncel
Alex Scholpp - chitară
Doug Wimbish - bas

Autor: Daniel Mureșan