Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Cronica de concert: Rammstein – Rock in Vienna 2016

Cronica de concert: Rammstein – Rock in Vienna 2016

August 2016

În momentul în care Rammstein intră pe scenă, totul devine special. Tensiunea creşte, publicul vibrează. Pe malul Dunării totul pulsează. Explozii, artificii, forje, totul într-o mare de lumini. Inima îţi intră într-o călătorie întunecată, o poveste cu tenebre stropită cu benzină pe scenă şi multă bere în public. Cu toate acestea, Rammstein parcă face dragoste cu publicul. Dragoste în subsolurile secolului XXI, cu mâini murdare, cu violenţa specifică epocii. 
Chitarele se dezlănţuie într-un melanj melancolic cu clapele ce te duc într-un picaj muzical, pigmentat cu multă cifră octanică. Rădăcinile muzicii germanilor se află undeva la începutul anilor ’90, în zidul Berlinului. Zidul metalic se zdrobeşte la Rammstein cu metal, punk şi tehno-trance, molozul fiind un ansamblu modern, denumit de unii industrial metal. Dar, cui îi pasă de catalogări? Focul ne arde la propriu pe malul Dunării dar, surprinzător, nu domină muzica. Curios, germana devine o limbă melodioasă sub inflexiunile sacadate ale lui Till Lindemann. Poate datorită teatralităţii spectacolului, a metalului meticulos orchestrat de către nemţi.
Fără îndoială, Rammstein şochează prin teatralitatea şi pirotehnia din spectacole. Dar nu trebuie neglijate valenţele instrumentale ale trupeţilor. Aş da doar două exemple: superbul cover Depeche Mode şi magistrala interpretare a acusticului Ohne Dich. Cred că Rammstein a ajuns o minune a rockului actual, un fel de Cirque du Soleil al metalului. Un concert Rammstein este mai mult decât un concert rock. Este o artă protestatară a unui veac zbuciumat. Şi nu se poate rata aşa ceva!

Setlist:
Ramm 4
Reise, Reise
Hallelujah
Zerstören
Keine Lust
Feuer frei!
Seemann
Ich tu dir weh
Du riechst so gut
Mein Herz brennt
Links 2-3-4
Ich will
Du hast
Stripped (Depeche Mode cover)
Biss
Encore:
Sonne
Ohne dich (Acustic)
Engel

Componenţă Rammstein
Till Lindemann (voce)
Richard Z. Kruspe (chitară solo, clape)
Paul H. Landers (chitară ritmică)
Oliver „Ollie” Riedel (chitară bas)
Christian „Flake” Lorenz (clape)
Christoph „Doom” Schneider (baterie)

Autor: Daniel Mureșan