Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870(De) Ce să (mai) citim?

(De) Ce să (mai) citim?

Iunie 2016

I. Femeia pe mapamond
Constantin Abăluță, Femei răspântii imprevizibile. Roman Graffiti, Editura Cartea Românească
- de citit cele 12 povestiri nu doar pentru stilul în care portretizează prezențe feminine din viața autorului (și nu numai, după cum mărturisește în prefață), ci și pentru interesantele unghiuri din care este surprinsă femeia, la diverse vârste, în diferite momente ale existenței. 
Sadegh Hedayat, Bufnița oarbă, Editura Polirom
- de citit pentru că a fost considerată cea mai bună carte a literaturii iraniene, dar și pentru că e un roman atipic, șocant, suprarealist, cu „otravă picurată picătură după picătură”, cu un personaj a cărui alienare e declanșată de iubire. Poate și pentru a vedea cum scrie un autor care crede că „iubirea e ca o melodie sublimă ce se aude în depărtare, interpretată însă de un cântăreţ dezgustător. Dacă te apropii prea mult de ea, vei pierde toată bucuria cântecului”.
3. Rabih Alameddine, Femeia de hârtie, Editura Polirom
- de citit pentru că a fost finalist al National Book Award 2014 și National Book Critics Circle Award 2015, dar și pentru că autorul, născut în Iordania, crescut în Kuweit și Liban, actualmente locuitor al SUA, după o escală în Anglia, reușește să creeze un excepțional personaj-narator feminin care și-a dedicat viața cărților. O emoționantă poveste despre singurătatea absolută a femeii.
           
 II. Călătorii în trecut, călătorii în prezent
1. Alexandru Ecovoiu, Saludos, Editura Polirom
- de citit pentru că a fost unul dintre cele mai traduse romane românești, care i-au adus aprecieri de genul „unul dintre cei mai mari scriitori europeni din a doua jumătate a secolului XX și din primii ani ai secolului XXI”, dar și pentru că e un roman de călătorie „pe dos”; un călător bizar participă la un concurs și mai bizar: să faci ocolul pământului în cât mai multe zile. 
2. Ismail Kadare, Umbra, Editura Humanitas
- de citit pentru calitatea scriiturii și a poveștii, care i-a adus scriitorului numeroase nominalizări la Premiul Nobel, dar și pentru interesanta pendulare a personajului între două lumi total distincte, comunism și capitalism, între mentalități și relații interumane contrastante.
3. Antonio Tabucchi, Timpul îmbătrânește în pripă, Editura Polirom
- de citit cele 9 povestiri pentru modul în care surprinde problematica trecerii timpului în spațiul comunist, dar și pentru frumusețea confesiunii și a sondării meandrelor memoriei.
Norman Manea, Fericirea obligatorie, Editura Polirom
- de citit cele patru nuvele pentru a călători în trecutul antedecembrist, salvat de oroare prin ironie și autoironie, dar și pentru kafkianismul românesc.
Florin Iaru, Fraier de București, Editura Polirom
- de citit pentru savoarea povestirilor, pentru sinceritate și naturalețe, pentru modul fascinant în care „literaturizează” amănuntul biografic, melodrama vieții și spectacolul existenței. 

III. Marea literatură despre cei mici
Trei cărți cu/despre copii și adolescenți atipici, cu un comportament deviant, șocante prin duritatea poveștilor, prin stilul incisiv, prin lumea crudă a „perioadei inocente” a vieții sunt Pygmy, Chuck Palahniuk, Editura Polirom; A noua viață a lui Louis Drax, Liz Jensen, Editura Minerva; Copiii triști, Roger Nimier, Editura Paralela 45.
Trei cărți cu/despre copii care trăiesc traume „actuale”, „la modă”:
Porcul, Andrew Cowan, Editura Leda, care a câștigat șase premii internaționale, prezintă povestea unui tânăr de 15 ani care, rămas singur după moartea bunicii și internarea bunicului într-un cămin de bătrâni, decide să se ocupe singur de gospodărie și de porcul familiei.
Hai să furăm pepeni, Nora Iuga, Editura Polirom, propune, pe lângă experiențe personale, punctate cu reflecții amare, povestea unei fetițe de 11 ani, însărcinate în luna a șasea.
Kinderland, Liliana Corobca, Editura Polirom, ilustrează o realitate dură a lumii contemporane: copiii minori care-și cresc frații, încercând să supraviețuiască în absența părinților plecați în străinătate și să-i aducă acasă, inclusiv prin ritualuri magice.

Lectură plăcută!

Autor: Carmen Ardelean