Aboneaza-te la newsletter



Contact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870



Cronica discului: Eric Clapton – I Still Do

Cronica discului: Eric Clapton –  I Still Do

Iunie 2016

Închide ochii şi mângâie corzile chitarei, grimasa lui exprimă de fapt plăcere, foarte rar sentimente nelămurite. Rămâne ancorat în rădăcinile bluesului, dar în acelaşi timp zboară deasupra muzicii. Degetele i se transformă în aripi măiestre şi ne poartă pe culmile măiestriei. Da, este inegalabilul Eric Clapton ce ne încântă cu un nou album – I Still Do. 
Un album clasic de blues produs de legendarul Glyn Johns (The Who, Rolling Stones, Joe Cocker, Eagles) în care găsim, pe lângă compoziţiile Clapton, prelucrări JJ Cale, Bob Dylan sau Robert Johnson. Un blues pe care nu-l poţi încadra într-un tipar – e pur şi simplu Clapton. Un tempo mediu, riffuri grungy specifice lui, adică totul vine de la sine. Şi apoi totul e sublim. Pluteşti deasupra focului mângâietor al bluesului. S-au dus vremurile Cream sau Dominos cu chitare zgomotoase. 
Este al 23-lea album Clapton, o încântare cu care suntem contemporani. Despre I Still Do, prinţul clasic şi modern al bluesului spunea: „Întotdeauna îmi place necunoscutul. Nu-mi place rutina, iar fiecare concert al meu doresc să fie altfel. De cele mai multe ori iau un creion şi desenez muzica din faţa mea. Spectatorul e inspiraţia mea”.
Pe măsură ce ascultam albumul mă gândeam că nu vă voi putea oferi o cronică aşa cum aş vrea, cu comentarii legate de fiecare piesă. Aşa este – nu vă pot oferi aşa ceva. Ar fi ca şi cum aş îmbălsăma un organism viu. Căci aşa este acest album al lui Clapton. Se mişcă, mă mişcă, respiră blues neîncetat. Este un album care îţi place sau nu îţi place din prima clipă. Mie mi-a plăcut! Eric îşi dezvăluie, pe rând, multiple feţe şi stări: relaxare şi tristeţe, exaltare şi timiditate. Toate aceste stări sunt stăpânite de starea de blues. Un dialect specific băutorilor de blues.

Tracklist 
Alabama Woman Blues
Can’t Let You Do It
I Will Be There
Spiral
Catch The Blues
Cypress Grove
Little Man, You’ve Had a Busy Day
Stones In My Passway
I Dreamed I Saw St. Augustine
I’ll Be Alright
Somebody’s Knockin’
I’ll Be Seeing You

Bushbranch Records/Surfdog Records 2016

Discografie:
Eric Clapton (1970)
461 Ocean Boulevard (1974)
There’s One in Every Crowd (1975)
No Reason to Cry (1976)
Slowhand (1977)
Backless (1978)
Another Ticket (1981)
Money and Cigarettes (1983)
Behind the Sun (1985)
August (1986)
Journeyman (1989)
Rush (1992)
From the Cradle (1994)
Pilgrim (1998)
Riding with the King (cu B.B. King) (2000)
Reptile (2001)
Me and Mr. Johnson (2004)
Sessions for Robert J (2004)
Back Home (2005)
The Road to Escondido (cu JJ Cale) (2006)
Clapton (2010)
Old Sock (2013) 
The Breeze: An Appreciation of JJ Cale (2014)
I Still Do (2016)

Componenţă:
Eric Clapton: chitară, tamburină şi voce
Henry Spinetti: percuţie
Dave Bronze: chitară bas
Andy Fairweather Low: chitară electrică şi acustică
Paul Carrack: orgă
Chris Stainton: clape
Simon Climie: chitară electrică şi acustică, clape
Dirk Powell: acordeon, mandolină
Walt Richmond: clape
Ethan Johns: percuţie
Michelle John: backing vocals
Sharon White: background vocals
Angelo Mysterioso: chitară acustică

Autor: Daniel Mureșan