Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Cronica discului Soul Asylum – Change of Fortune

Cronica discului Soul Asylum –  Change of Fortune

Mai 2016

Poate vă mai amintiţi de punkerii (ziceam noi pe atunci) de la Soul Asylum, care au lovit după Revoluţie cu albumul Grave Dancers Union. De fapt, era un amestec de punk cu rock alternativ ce venea din Minnesota. Au urmat ani de căutări continue, schimbări dese de componenţă, curente muzicale efemere. Singurul care nu a părăsit corabia a fost chitaristul şi vocalistul Dave Pirner, un muzician care a experimentat permanent, însă fără să devieze de la linia alternativă. 
Change of Fortune este cel de-al unsprezecelea album al trupei, un album plin de surprize plăcute. Discul este deschis de piesa Supersonic, plină de energie şi optimism. Urmează Can’t Help It, o compoziţie funk cu un riff de chitară ascuţit, ce pune în evidenţă măiestria instrumentiştilor. Trecem mai departe la Doomsday, unde teama de necunoscut pune stăpânire pe ascultător. Inflexiunile vocale ale lui Pirner sunt ca în vremurile bune, piesa fiind o bijuterie a genului. O piesă foarte interesantă este Ladies Man, melodia începând într-o manieră pop, progresând spre alternativ în acelaşi ritm cu versurile. O frumoasă combinaţie de retro, electronic şi alternativ.
Nu am să dezvălui celelalte piese ale albumului, lăsându-vă să descoperiţi un disc plin de viaţă, însufleţit de neobositul Dave Pirner. Interesant la noul produs Soul Asylum este revenirea la hardul alternativ hibrid, dar nu printr-un tempo old, ci printr-o sumedenie de pigmentări pop şi R&B, toate acestea îmbrăcate de inconfundabilul stil alternativ. Chitare cu aromă de Led Zep, influenţe funky, într-un aranjament de excepţie. Chitaristul Justin Sharbono și basistul Winston Roye s-au adaptat foarte bine, iar bateristul Michael Bland a adus diversitate ritmică în trupă. Albumul nu este unul comercial, fiind departe de succesele anilor ’90. Soul Asylum este una dintre cele mai bune trupe de rock alternativ din ultimele trei decenii şi a ajuns la o etapă superioară: cea a experimentării! Şi o face al naibii de bine! Acestea fiind spuse, eu acord albumului 4 din 5 stele.

Tracklist 
1. „Supersonic”  
2. „Can’t Help It”  
3. „Doomsday”  
4. „Ladies Man”  
5. „Moonshine”  
6. „Make it Real”  
7. „When I See You”  
8. „Dealing”  
9. „Don’t Bother Me”  
10. „Morgan’s Dog”  
11. „Change of Fortune”  
12. „Cool” 

Entertainment One 2016

Discografie:
Say What You Will, Clarence... Karl Sold the Truck (1984)
Made to Be Broken (1986)
While You Were Out (1986)
Hang Time (1988)
And the Horse They Rode In On (1990)
Grave Dancers Union (1992)
Let Your Dim Light Shine (1995)
Candy from a Stranger (1998)
The Silver Lining (2006)
Delayed Reaction (2012)
Change of Fortune (2016)

Componenţă Soul Asylum:
Dave Pirner – voce, chitară
Justin Sharbono – chitară
Winston Roye– bass
Michael Bland – baterie

Autor: Daniel Mureșan