Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Filmografiile Simonei: The Martian (2015)

Filmografiile Simonei: The Martian (2015)

Martie 2016

După Gravity (2013), regizat de Alfonso Cuarón, Interstellarul (2014) lui Christopher Nolan e rândul Marţianului (2015) în regia lui Ridley Scott să se adreseze entuziasmatului public cinefil. De altfel, putem spune că asistăm la un trend ascendent al producţiilor science fiction care se pliază atât pe dinamica descoperirilor spaţiale recente, cât și pe constanta preocupare a omului care se visează înainte de toate explorator al lumilor noi.
Pe 28 septembrie 2015, Nasa confirma faptul că apa, în formă lichidă, curge intermitent pe versanţii stâncoși de pe Marte, iar în februarie, 2016, toată lumea știinţifică este cuprinsă de delir după anunţarea descoperirii undelor gravitaţionale în spaţiu, ca amprente lăsate de apropierea spiralată a două găuri negre de către aLIGO, după ce aceștia au studiat un semnal slab detectat pe 14 septembrie 2015. Undele gravitaţionale au fost anticipate de Einstein și sunt ultimele sale teorii care rămăseseră neverificate. În fapt, aceste unde gravitaţionale, provenind de la un sistem binar de găuri negre fac, în sfârșit, posibilă ascultarea universului. 
Pe Mark Watney, protagonistul filmului The Martian, nu pare să-l audă nimeni, fiind după cum declară personajul, singurul om singur pe o întreagă planetă. Nu un naufragiat ca Robinson Crusoe, dar un Robinson modern, cosmonaut, lăsat în urmă de colegii de echipaj de pe Ares (nume real al unor misiuni NASA abandonate) care l-au considerat mort după o furtună teribilă pe Marte. Personajul interpretat de Matt Damon trebuie să se descurce singur și mai ales să supravieţuiască. Desigur, cârcotașii pasionaţi de știinţă ar putea să pună la îndoială veridicitatea datelor pe care se bazează această producţie și să strecoare maliţios informaţia că, pe Marte, o furtună precum cea prezentată în intriga filmului ar avea efecte mai puţin dezastruoase decât cele invocate datorită presiunii atmosferice scăzute. Dar dincolo de cârcotași, intriga se menţine, păstrând nealterată versiunea livrescă a lui Andy Weir, autorul cărţii pe care se bazează ecranizarea filmului.
 Așadar, ca și în Gravity (Sandra Bullock) ne întâlnim cu un singur personaj care, în majoritatea scenelor, trebuie să captiveze atenţia spectatorilor. Și o face cu umor și căldură. Nu se resimte disperarea și tensiunea din Gravity, dar aici câștigul constă în empatia umană. Protagonistul, Mark Watney, nu se dă bătut, nu cade într-o compătimire patetică de sine, ci învaţă să exploateze la maxim puţinul pe care îl are. Cultivă cartofi, se numește pe sine pirat al spaţiului, merge în căutarea unui Rover care îi este necesar pentru a ajunge la provizii și mai ales, cu un elaborat sistem hexadecimal încearcă să contacteze Pământul. Pe Marte, de pe o misiune Ares (dubla trimitere la zeul războiului), Mark trebuie să fie un luptător într-un peisaj arid, de o frumuseţe tulburătoare. Scenele exterioare s-au turnat în deșertul roșu, Wadi Rum, din Iordania (unde a fost turnat și Lawrence al Arabiei), și au ceva din lirismul Cronicilor Marţiene ale scriitorului Ray Bradbury, volum publicat în anii `40. De fapt, despre Marte, astrofizicianul și astronomul Carl Sagan spunea că a devenit un fel de arenă mitică pe care pământenii și-au proiectat speranţele și fricile.
În afară de Matt Damon, în film apar și Jessica Chastain (care joacă și în Interstellar) în rolul comandantului de navă, Kate Mara portretizând colega sarcastică și inteligentă și Chiwetel Eijofor (grozav și în rolul său din 12 ani de sclavie) în simpaticul rol al lui Vincent Kapoor. Deși au roluri secundare, episodice, contribuţia lor merită prezentată pentru reușita filmului. La ce ne așteptam de la Ridley Scott? La un science fiction de calitate după precedentele sale filme, Prometeus (2012) sau Alien (1979), filme care au făcut istorie în producţiile de gen. Cum a fost apreciat de critică? Cu patru nominalizări la Oscar în întreaga sa carieră regizorală și cu șapte nominalizări la diferite categorii ale acestui film, cu un Glob de Aur (2016), un premiu al Asociaţiei Criticilor din Boston, unul al Societăţii Criticilor din Denver, al celor din Las Vegas, Phoenix și Nevada, unul la Festivalul de Film Internaţional de la Palm Springs, un People`s Choice Award și lista poate continua.
 Este, dincolo de toate, un film frumos pe care-l puteţi viziona duminică seara, în familie.

Autor: Simona Ardelean