Aboneaza-te la newsletter



Contact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870



Cronica discului: Dream Theater – The Astonishing

Cronica discului: Dream Theater –  The Astonishing

Februarie 2016

Mare curaj trebuie să ai să scoţi în anii aceştia un dublu album ce durează mai bine de două ore! După ce mergi împotriva curentului, mai şi treci la un gen epic, necaracteristic pentru tine. Dar dacă te numeşti Dream Theater îţi poţi permite aşa ceva. Ei au forţat dintotdeauna limitele, şi-au extins orizonturile muzicale, au experimentat permanent.
Uluitorul disc se prezintă cu 34 de piese, plin de curaj, un concept progresiv inspirat de cântece populare franţuzeşti sau de coloane sonore din Războiul Stelelor sau Urzeala tronurilor. Saga se petrece în anul 2258 în Marele Imperiu de Nord al Americii, condus de Lord Nafaryus. Aici nu este democraţie, totul fiind condus de maşinile Nomacs. Dar, întotdeauna viitorul sună bine. Se iscă o rebeliune în oraşul Ravenskill, unde fraţii Arhys luptă împotriva lui Nafaryus. Muzica este atuul lui Gabriel Arhys, dar intervine dragostea pentru fiica împăratului, gelozii, compasiune, intrigi şi alte chestii lumeşti.
Conceptul este semnat, cum se putea altfel, de cuplul Petrucci-Rudess, de această dată plin de efecte reale, meticulos aranjate, tocmai bune pentru o poveste. Ca la orice material conceptual progresiv, presiunea se pune pe vocalist. Dar James LaBrie este la nivelul aşteptărilor: voce de Broadway, octave maxime, tot arsenalul ce duce la un produs de înaltă clasă.
Fanii Dream Theater, printre care – recunosc – mă număr, dar şi ceilalţi iubitori de rock, vor găsi un dublu LP epic inspirat, plin de surprize plăcute, magistral interpretat.

Tracklist 
CD 1
1. Descent of the NOMACS 
2. Dystopian Overture
3. The Gift of Music
4. The Answer
5. A Better Life
6. Lord Nafaryus
7. A Savior in the Square
8. When Your Time Has Come
9. Act of Faythe
10. Three Days
11. The Hovering Sojourn 
12. Brother, Can You Hear Me?
13. A Life Left Behind
14. Ravenskill
15. Chosen
16. A Tempting Offer
17. Digital Discord 
18. The X Aspect
19. A New Beginning
20. The Road to Revolution

CD 2
1. 2285 Entr’acte
2. Moment of Betrayal
3. Heaven’s Cove
4. Begin Again
5. The Path That Divides
6. Machine Chatter 
7. The Walking Shadow
8. My Last Farewell
9. Losing Faythe
10. Whispers on the Wind
11. Hymn of a Thousand Voices
12. Our New World
13. Power Down 
14. Astonishing

Roadrunner Records 2016
Componență Dream Theater:
John Myung – bass
John Petrucci – chitară, backing vocals 
James LaBrie – voce 
Jordan Rudess – keyboards
Mike Mangini – baterie

Discografie 
When Dream and Day Unite (1989)
Images and Words (1992)
Awake (1994)
Falling into Infinity (1997)
Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999)
Six Degrees of Inner Turbulence (2002)
Train of Thought (2003)
Octavarium (2005)
Systematic Chaos (2007)
Black Clouds & Silver Linings (2009)
A Dramatic Turn of Events (2011)
Dream Theater (2013)
The Astonishing (2016)
Live albums:
New York City – 3/4/93 (CD)
Tokyo, Japan – 10/28/95 (CD)
Old Bridge, New Jersey – 12/14/96 (CD)
Los Angeles, California – 5/18/98 (CD)
Bucharest, Romania – 7/4/02 (DVD)
When Dream and Day Reunite – 5/6/04 (CD/DVD)
Santiago, Chile – 12/6/05 (DVD)
Happy Holidays 2013 – 12/25/13 (digital download)
Cover albums:
Master of Puppets (CD)
The Number of the Beast (CD)
Made in Japan (CD)
Uncovered 2003–05 (CD)
The Dark Side of the Moon (CD/DVD)

Autor: Daniel Mureșan