Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Încercări lirice

Încercări lirice

Februarie 2016

Joi, 28 ianuarie 2016, invitată a Cenaclului „Silvania” pentru o lectură a unui grupaj liric, a fost Coşar Antonia, elevă în clasa a XII-a la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău. În deschiderea şedinţei, preşedintele Cenaclului, prof. Marcel Lucaciu, menţionează faptul că Antonia nu este o debutantă, ea a mai avut participări la concursul „Tinere condeie”, deopotrivă concursul „Ion Creangă” desfăşurat la Brăila. 
În urma lecturii poemelor şi a unei proze scurte Ţara mâncătorilor de covrigi, cu evidentă încărcătură ludică şi ironică, aprecierile membrilor cenaclului s-au concentrat asupra grupajului de poezii. Scriitorul Florin Horvath remarcă stilul telegrafic al lecturii, specific unei debutante, de asemenea dimensiunea confesivă şi descriptivă a poemelor. Prin Poema icoanei de os, „Acolo am auzit liniştea/ când s-a izbit de icoane”, se certifică talentul ei, având un filon ce o mărturiseşte şi o califică pentru a face parte din Cenaclu. Creaţia, adaugă scriitorul Florin Horvath în finalul intervenţiei, trebuie prezentată „precum ar curge din tine”.
Poetul şi prozatorul Ion Piţoiu-Dragomir surprinde inegalitatea grupajului, dar apreciază muzicalitatea şi expresivitatea unor versuri. Poemul esenţializat, ca sinteză este remarca domnului Daniel Săuca, insistând asupra exerciţiului haiku pe care ar trebui să îl abordeze Antonia în încercările ei viitoare. 
Comentariile scriitorului Daniel Hoblea au glisat în jurul actului scrierii, care „e un gest spontan al fiinţei noastre profunde sau o premeditare a raţiunii noastre”, aşa cum remarcă un cunoscut exeget. De însemnătatea creaţiei, dacă este o simplă faldare sau un mijloc de cunoaştere, de căutare a sinelui, de exhibare a unor frustări, Antonia Coşar îşi va da seama în timp şi numai probând lectura: „raportându-te la altul îţi dai seama dacă vrei să continui scrisul”.
Carmen Ardelean vede poezia Antoniei ca o „subtitrare a ceea ce simte şi vede diferit de noi”, un grupaj al contrastelor. Profesorul şi poetul Marcel Lucaciu subliniază importanţa expresivităţii lecturii, apreciind totodată „oazele de poezie autentică” din versurile prezentate. Este remarcată preferinţa simbolistă, cromatica, roşu, negru, dimensiunea modernă şi postmodernă. Se constată de asemenea că poemele sunt inegale valoric, creând prin prezentul grupaj „un babilon de versuri”, cu toate acestea poetul îi distinge filonul liric. Unele titluri sunt bine alese, altele, precum Flori de mină, sunt prozaice, nu creează expresivitate; titlul este o chintesenţă, iar poemul este o distilare a cuvintelor şi nu un amalgam al lor. În finalul intervenţiei, criticul Marcel Lucaciu concluzionează că Antonia Coşar are talent care trebuie cultivat prin consecvenţă, iar scrisul să fie dublat de lectură, o lectură a poeziei moderne şi contemporane: „Creatorul de poezie e un bun cititor de poezie”.

Autor: Imelda Chinţa