Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Cronica discului: Korpiklaani – Noita

Cronica discului: Korpiklaani – Noita

Ianuarie 2016

Folk metal finlandez de înaltă clasă! Aşa putem numi cel mai recent album Korpiklaani. Noita este ca un vindecător şamanic ce te face să te gândeşti dacă există sau nu vrăjitorie. Vioara şi acordeonul sărbătoresc magia muzicii, iar puterea metalului o înnobilează.
Viinamäen Mies, piesa de deschidere a albumului, este o polcă metalică de zile mari. Nu contează dacă vorbiţi finlandeza sau nu, e uşor să strigaţi „hei hei hei!” împreună cu Jonne Järvelä. Se continuă cu Pilli La Pajusta Tehty, unde întâlnim sunete ameţitoare, cu extraordinarele ruperi de ritm ale lui Matti „Matson” Johansson. Următoarele piese abundă de vioara lui Tuomas Rounakari şi acordeonul lui Sami Perttula. Abundă în mod plăcut, deşi unii spun că este o combinaţie prea îndrăzneaţă cu metalul. Eu spun că e o conectare la tradiţional, o întoarcere benefică la rădăcini. De altfel, foarte multe dintre compoziţii au o tuşă de ani ’80, mereu surprinzătoare, uneori şlefuite până la perfecţiune.
Korpiklaani te face să simţi primăvara în orice anotimp, îţi dă acea doză minimă de folk necesară excursiei spirituale prin pădurea muzicii. Ascultând piesele finlandezilor ai un sentiment de „am fost acolo, am făcut-o lată”. Ţi se iartă fărădelegile, te simţi absolvit de tot şi toate.
Noita este albumul ce are identitate şi aromă, deşi sunetul e mai puţin metalic decât pe celelalte albume. Se strecoară încet spre inimă, ajutată de furiosul vizigot Jarvela. Zburdă prin folkul pădurilor finlandeze, are o floare frumoasă în păr şi o bere în mână. Un album de ascultat!

Tracklist 
Viinamäen Mies
Pilli On Pajusta Tehty
Lempo
Sahti
Luontoni
Minä Näin Vedessä Neidon
Jouni Jouni
Kylästä Keväinen Kehto
Ämmänhauta
Sen Verran Minäkin Noita
Antaja

Nuclear Blast Records 2015

Componență Korpiklaani:
Jonne Järvelä – voce, chitară
Matti „Matson” Johansson – baterie
Kalle „Cane” Savijärvi – chitară
Jarkko Aaltonen – bass 
Tuomas Rounakari – vioară
Sami Perttula – acordeon

Discografie 
Hunka Lunka (1996)
Idja (1999)
Shamániac (2002)
Spirit of the Forest (2003)
Voice of Wilderness (2005)
Tales Along This Road (2006)
Tervaskanto (2007)
Korven Kuningas (2008)
Karkelo (2009)
Ukon Wacka (2011)
Manala (2012)
Noita (2015)

Autor: Daniel Mureșan