Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Apărarea: S-a dus odihna nopţii

Apărarea: S-a dus odihna nopţii

Ianuarie 2016

S-a dus şi odihna nopţii. De la o anumită vârstă, dimineţile devin cuibare ale tristeţii. Începe încă o zi în care voi fi pus la dispoziţia societăţii. O să tropăiască iar, ca nişte cai zburdalnici, prin fiinţa mea obosită, tot felul de ciori vopsite. Dacă aş spune că mi-e greu nu m-ar asculta nimeni, ba chiar ar fugi de mine, candidat la „măreţia frigului” ce-s eu!
În curând se vor ivi şi zorii. Prostul obicei de-a ne trezi vii în fiecare zi ne macină până la moarte. Un pahar cu apă. Suntem cu toţii „o apă şi-un pământ”. Idealuri, vise, scopuri – ce tâmpenie! Mai bine – depresivi, idioţi, locatarii unor trupuri provizorii!

*   *   *

Distrugerea patrimoniului naţional, începând cu fiecare metru pătrat de teren arabil şi terminând cu institutele de cercetare. Asta am obţinut, în urma occidentalizării forţate. Să nu uităm că puterea politică este vremelnică (se spune) dar cea a creatorilor este perpetuă. Şi una, şi alta, vor avea de dat socoteală unei instanţe pe care nu o pot înşela. Aşa că toată viaţa cărăm după noi amintirile unor întâmplări trecute. Oameni pe care i-am cunoscut cândva, persoane cu care ne-am intersectat involuntar, situaţii trăite în comun prin diverse locuri pe unde ne-au purtat paşii... Ne cheltuim timpul investind în lucruri prea mărunte pentru a justifica viaţa. În zadar ne spunem mereu că „ar trebui să...” – această trebuinţă n-are aproape niciodată finalitate. Şi-atunci e mai uşor să ne agăţăm de: „Distrugerea patrimoniului naţional, începând cu fiecare metru pătrat de teren arabil şi terminând cu institutele de cercetare. Asta am obţinut, în urma occidentalizării forţate”. E ceva cunoscut, uzual, putem cârti şi noi liniştiţi. Ce atâta tevatură pentru termeni ce nu ni-s cunoscuţi?
A privi pe geam oameni grăbiţi, împaltonaţi, înşubaţi, capişonaţi, umbrelaţi. Pe-afară seamănă a Nicu Alifantis. Dar conform calendarului pe acest an, avem iarăşi o grămadă de sărbători în care putem flecări voioşi despre ceea ce cunoaştem şi mai ales despre ce se dă „la televizor”.

Autor: Ștefan Doru Dăncuș