Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Interviuri neconvenţionale - răspunde scriitorul Ioan Romeo Roşiianu -

Interviuri neconvenţionale - răspunde scriitorul Ioan Romeo Roşiianu -

August 2015

Ştefan Doru Dăncuş: Cum vă simţiţi ca mare scriitor?

Ioan Romeo Roşiianu: Nu sunt deloc mare, cum zici tu. Din contră, sunt miculuţ tare acum, după o tăcere de 15 ani în critica literară şi de 10 ani în poezie. E o stare deosebită, o redescoperire a lumii, de parcă aş vedea totul prin ochii unui copil.

Ştefan Doru Dăncuş: Câţi bani câştigaţi din scris? 

Ioan Romeo Roşiianu: Câştig din scris, dar ca ziarist, ca manager la publicaţiile mele, „NecenzuratMM.ro” şi „ŞtirileMM.ro”, nu ca scriitor. Mai mult chiar, din munca de realizator tv l-am întreţinut mereu pe scriitor. Totuşi, înainte de această pauză, da, cărţile mele au fost editate şi reeditate, ceea ce a însemnat şi ceva bănuţi, cât să îţi ajungă să treci strada pentru a-ţi permite o bere cu prietenii.

Ştefan Doru Dăncuş: Care este diferenţa între un scriitor din America şi unul din România?

Ioan Romeo Roşiianu: Uriaşă! Neavând o conştiinţă proprie, americanii, aceşti produşi experimentali din încrucişarea tuturor neamurilor savurează orice. Aşa se face că o carte despre te miri ce se vinde în sute de mii de exemplare, în timp ce pe la noi, care nu chiar am rupt gura lumii pe plan internaţional cu literatura noastră există, totuşi, anumite criterii şi pretenţii. Şi dacă la asta mai adaugăm şi ignoranţa din zilele noastre, faptul că ăla cu vilă şi maşină de lux are mai multă căutare decât unul cu minte, suflet şi talent, am cam spus totul. Trăim o vreme improprie visului şi poeziei spun eu, artei în general.

Ştefan Doru Dăncuş: Cine va învinge: internetul sau cartea tipărită?

Ioan Romeo Roşiianu: Până la urmă internetul va învinge. Cărţile vor fi ca piesele de muzeu. E ca-n viaţă, cei bătrâni lasă locul celor tineri.

Ştefan Doru Dăncuş: Cum vă legitimaţi ca scriitor în faţa lui Dumnezeu? 

Ioan Romeo Roşiianu: Ca unul dator vândut Lui! M-a împovărat cu daruri, pe care nu le-am pus în valoare, aşa cum ar fi trebuit. Eu scriu cu aceeaşi uşurinţă poezie, proză, critică, teatru şi consider că n-am dat totul din mine din cauza preocupărilor mai lumeşti.

Ştefan Doru Dăncuş: Continuaţi acest început: VREAU SĂ SPUN CĂ... 

Ioan Romeo Roşiianu: ...dacă mai trăiesc câţiva ani voi recupera mult din anii îndelungaţi de tăcere şi inactivitate literară. Numai de la începutul anului şi până acum am publicat o antologie de autor şi un volum de critică literară. Am în curs de apariţie încă unul de poezie şi unul de critică şi în stadii avansate de pregătire un altul de critică şi trei de poezie, care vor apărea în ediţii bilingve, adică româno - albaneză, româno – italiană şi româno – germană.

Ştefan Doru Dăncuş: Autograf pentru revista „Caiete Silvane”. 

Autor: Ştefan Doru Dăncuş