Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Cronica discului: Faith No More - Sol Invictus

Cronica discului: Faith No More -  Sol Invictus

Iunie 2015

Am trăit să o văd şi pe asta! Un nou album de studio Faith No More. După superbul Angel Dust din 1992, am tot aşteptat o revenire a americanilor. Prin 2009, trupa a avut o reunire neaşteptată, soldată cu un turneu grandios în Europa şi Australia. A fost chiar şi un Ultimate Greatest Hits Collection. Urmează câteva concerte răzleţe în America şi Europa, dar totul se stinge. Nimeni nu se aştepta la această revenire în forţă.

Fanii credeau că Faith No More a ars repede şi atât. Sol Invictus dovedeşte contrariul. Este o eliberare de metal fără convenţii şi şlefuiri inutile. Patton începe cu o voce hibridă, fără ceva spectaculos, dar îşi pune în evidenţă octavele imediat. Acea voce inconfundabilă, ce a încântat scena rock de la începutul anilor `90. Superhero este piesa în care chitarele au o vigoare nebănuită, urmate îndeaproape de clapa magnifică a lui Bottum. O bucurie întreruptă doar de splendoarea vocii, amintindu-ne de trupa de odinioară. Pe Sunny Side Up avem o introspecție funky, cu un bass ce ajunge să erupă în „îndrăcitul” rock. Patton face din nou un regal pe Cone of Shame, deşi piesa este una experimentală, aş zice eu, aici găsindu-se explozii instrumentale şi vocale uimitoare. Gata cu analiza, vă las să descoperiţi voi frumuseţea celorlalte piese, să savuraţi amestecul de stiluri marca Faith No More.

Pe măsură ce ascult albumul, mulţumesc lui Dumnezeu că Faith No More s-a întors din morţi. A fost aşteptare, nedumerire, la un moment dat chiar reducţionism. În urmă cu ani trupa era un plictis uriaş, o încercare iluzorie şi perseverentă de a ordona o măreaţă dezordine, un dezastruos eşec. Trebuie să iubeşti mult şi să fii egoist stoinic pentru a nu mai avea nimic în muzică. Trupa nu a vrut să îşi savureze cu demnitate înfrângerea, a ridicat capul, a strâns din dinţi şi a rezultat o creaţie de o modernitate şocantă, ce are darul de a incita la reflecţie: oare noi cum ne trăim propria existenţă într-o lume necunoscută? Sau universul anost este cunoscut prin forţa minţii?

 

Producător - Billy Gould

Mixaje - Matt Wallace

The Verve Music Group 2015

 

Componenţă Faith No More:

Mike Bordin – baterie

Roddy Bottum – clape, voce

Billy Gould – bass 

Jon Hudson – chitară

Mike Patton – voce

 

Discografie 

Studio albums

1985: We Care a Lot

1987: Introduce Yourself

1989: The Real Thing

1992: Angel Dust

1995: King for a Day... Fool for a Lifetime

1997: Album of the Year

2015: Sol Invictus

 

Live albums

1991: Live at the Brixton Academy

 

DVD

2006: You Fat Bastards/Who Cares a Lot

 

Tracklist 

1. Sol Invictus (Gould, Patton) 2.37

2. Superhero (Bordin, Gould, Patton) 5.15

3. Sunny Side Up (Gould, Patton) 2.59

4. Separation Anxiety (Bordin, Gould, Patton) 3.44

5. Cone of Shame (Gould, Patton) 4.40

6. Rise of the Fall (Gould, Patton) 4.09

7. Black Friday (Bordin, Gould, Patton) 3.19

8. Motherfucker (Bottum, Patton) 3.33

9. Matador (Gould, Patton) 6.09

Autor: Daniel Mureșan