Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870O sărbătoare înălţătoare

O sărbătoare înălţătoare

Martie 2015

După împlinirea menirii din fiecare duminică şi sărbătoare – aceea de a da răspunsurile la Sfânta Liturghie –, Corul „Gloria Dei” s-a mutat duminică, 15 februarie 2015, de la Biserica „Sf. Ştefan” din Zalău, la Primăria municipiului nostru. Frumoasa şi încăpătoarea sală de festivităţi „Avram Iancu” a fost arhiplină de un public avizat, iubitor de Dumnezeu şi de cultură. 

Spectacolul gândit şi oferit celor prezenţi a fost cu adevărat unul de zile mari. Au participat la realizarea lui, în semn de respect şi preţuire pentru Corul „Gloria Dei”, care a aniversat în această zi un sfert de veac de existenţă, Corul „Sfânta Familie” al Bisericii Greco-Catolice din Zalău, dirijor prof. Grigore Grigoruţ; Corala „Carmina Orientalis”, dirijor Florin Lupşe; tenorul Sergiu Ghirilă, profesor la Şcoala Populară de Artă din cadrul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi soprana Ariana Puie – studentă în anul II la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. 

Corul aniversat a cântat în deschiderea concertului şi la încheierea lui, când a invitat şi celelalte două coruri, reunindu-se toate trei într-o singură... voce, din care n-a lipsit „Odă bucuriei”.

Pentru a convinge de calitatea spectacolului – dată de repertoriu, interpretare, ţinută scenică, atmosferă ş.a. – redăm titlul pieselor interpretate de participanţii la acest regal coral. 

Corul „Gloria Dei”: „Cât de mărit” (I. Bortneanski); „Imnul nopţii” (L.v. Beethoven); „Cămara Ta, Mântuitorul meu” (N. Lungu), „La râul Vavilon” (I. Mureşianu); „Doina” (T. Popovici); „Două jocuri” (T. Jarda); „Tic, e tic, e toc” (cântec popular italian); „Als wir jüngst in Regensburg waren” (Leo Lehner); „Trăiască România Mare” (Al. Ivela). Corul „Gloria Dei” a fost acompaniat la pian de profesorul Alexandru Chiroşca.

Corul „Sfânta Familie”: „Doamne, noi venim la tine” (Stebius); „Venim, ceresc părinte” (J. Haydn); „Ascultă, Doamne” (M. Cuteanu); „Preamăriţi fără-ncetare” (J. Haydn; armonizare prof. Grigore Grigoruţ).

Corala „Carmina Orientalis”: „Mare eşti, Doamne” (Iulian Cârstoiu); „Stihira a II-a” (N. Lungu); „Măicuţa mea” (Cornel Avram); „Brâul amestecat” (Pretorian Vlaiculescu); „Sârba pe loc” (Gh. Danga).

Soprana Ariana Puie a cântat „Iubi-Te-voi, Doamne!” (Humulescu) şi „Magnificat (Quia Respexit)” (J.S. Bach), iar tenorul Sergiu Chirilă – „Panis Angelicus” (Cesar Franck) şi „O, sole mio” (Di Capua).

După încheierea spectacolului, doamna profesoară Maria Porumb, dirijorul Corului „Gloria Dei”, a oferit, în numele corului, diplome celor care, de-a lungul timpului, i-a sprijinit sufleteşte, logistic şi financiar în realizarea proiectelor stabilite. 

La rândul ei, doamna profesoară Maria Porumb a primit foarte multe flori, iar aplauzele pentru dirijor şi pentru corul aniversat au răsplătit, simbolic, eforturile lor vreme de 25 de ani. Seara s-a încheiat cu o agapă. 

Reamintim cititorilor noştri că „Gloria Dei” a fost înfiinţat în 1990, ca şi cor bisericesc, care să răspundă duminică de duminică şi în sărbători la Sfânta Liturghie, acest lucru făcându-l de ani buni la Biserica „Sf. Ştefan” din Zalău. A avut, însă, în toţi aceşti ani, o prezenţă constantă în viaţa culturală şi spirituală a oraşului şi a judeţului, fiind nu de puţine ori mesagerul acestora în ţară şi în Europa, prin pelerinajele şi concertele susţinute în mănăstiri şi biserici din ţară şi din străinătate şi prin participarea la festivaluri corale consacrate (cum este cel de la Piteşti, „Gloria Dei” performând şi un repertoriu laic, patriotic, alături de cel religios).

La împlinirea a 20 de ani de activitate, a fost editat volumul „Gloria Dei” – 20 de ani (Editura Silvania, Zalău, 2010), care redă viaţa, reuşitele, pelerinajele şi călătoriile misionare ale acestui cor, precum şi aprecieri de care s-a bucurat.

În pregătire la Editura „Caiete Silvane” se află volumul „Gloria Dei - un cor la un sfert de veac”, care îşi propune să dea o imagine de ansamblu a corului, prin detalierea activităţii desfăşurate în ultimii 5 ani. 

Într-un mod fericit, aniversarea a 25 de ani a Corului „Gloria Dei” coincide cu aniversarea a 70 de ani de viaţă şi 45 de ani de activitate dirijorală a profesoarei Maria Porumb, ocazie de care profităm şi noi, pentru a-i dori mulţi ani cu sănătate, să poată ţine în viaţă şi conduce pe mai departe Corul „Gloria Dei”.

Autor: Ileana Petrean-Păușan