Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Grădina de vis

Grădina de vis

Martie 2015

Grădina cu flori, grădina cu plante, grădina cu pomi, grădina cu mere, grădina cu pești, grădina cu fazani, grădina cu lebede, grădina cu căprioare, grădina cu albine, grădina cu lei de piatră, grădina cu artiști, grădina cu artă, înseamnă Grădina de Vis. 

Aici, granița dintre vis (visul înțeles ca proiecție, dorință) și realitate se estompează până la aneantizare. Departe de agitația și poluarea citadină, opt artiști au acceptat să se mute temporar în această Grădină. Pe parcursul a opt zile de lucru, ei au realizat în jur de 25 de lucrări de pictură, fotografie și instalație artistică. Opt viziuni diferite despre o aceeași provocare propusă de curatorul Simpozionului: „Grădina din vis – Visul din Grădină”.

 Invitatul de onoare al ediției a fost profesorul, pictorul și graficianul Borgó, unul dintre artiștii renumiți ai Ungariei, posesor al multor premii și distincții, deschizător de drumuri în artă, împreună cu colegii sau discipolii domniei sale. De la Universitatea de Artă și Design din Cluj au participat trei conferențiari universitari, pictorul și artistul media Eugen Moritz, artistul ceramist Andrei Florian și pictorul Radu Șerban, artiști care aparțin generației mature de profesioniști ai artelor vizuale, cu activități și proiecte personale deosebite în țară și străinătate. Tot din Cluj, a mai participat artistul fotograf Florin Gherasim, iar din rândul artiștilor care aparțin generației de mijloc, Cristina Gagiu și Blanca Alina Pop. Din București ne-a onorat cu prezența artistul vizual și fotojurnalistul Lucian Muntean.

Programul acestei ediții a Simpozionului a fost unul dinamic, activitatea de creație fiind completată cu prezentări de conferințe, lecturi de poezie, audiții muzicale și demonstrații culinare. Seara de poezie i-a avut invitați pe Alice Valeria Micu și Marcel Lucaciu din Zalău. Piese consacrate din repertoriul muzicii flamenco și compoziții proprii au fost interpretate de Varga Andras în seara de audiție muzicală, iar conferințe pe temele artei și civilizațiilor au fost susținute de doi dintre artiștii participanți la simpozion, Borgó și Florin Gherasim. Ultima seară a simpozionului a fost una de răsfăț culinar. Mircea Groza ne-a pregătit mâncări tradiționale cu arome și gusturi rar întâlnite în gastronomia contemporană. La aceste manifestări, în afară de artiști, au participat și cei interesați de fenomenul artistic contemporan, publicul iubitor de cultură din Jibou.

Dacă la finalul ediției de anul trecut lucrările artiștilor realizate în perioada Simpozionului au fost expuse în spațiile exterioare ale Grădinii Botanice, anul acesta lucrările au fost adăpostite de pivnița castelului Wesselényi, un spațiu neconvențional, extrem de generos în dimensiune și expresie. Participanții la vernisaj au avut posibilitatea să admire lucrările expuse și să dialogheze cu artiștii.

Ca în fiecare an, majoritatea lucrărilor realizate aici vor rămâne în colecțiile de artă contemporană ale instituțiilor organizatoare, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice „Vasile Fati” din Jibou. Aceste instituții, prin directorii lor, Daniel Săuca și Cosmin Sicora, au hotărât în urmă cu trei ani să susțină fără rezerve un act cultural de excepție. Faptul că Grădina Botanică din Jibou, într-un viitor apropiat, va putea pune la dispoziția vizitatorilor o colecție permanentă de artă ca formă complementară de contemplare a frumosului, considerăm că este o inițiativă îndrăzneață și fără precedent, cel puțin în România. 

Lucrările realizate în timpul Simpozionului au fost prezentate la sfârșitul lunii septembrie publicului din Zalău, într-o expoziție însoțită de catalog, în spațiile expoziționale ale Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Ne propunem ca în anii următori să inițiem un proiect artistic de promovare a celor două colecții de artă prin organizarea unor expoziții itinerante la muzee, centre de artă și galerii din țară pentru ca un număr cât mai mare de iubitori ai artei să afle despre ceea ce se întâmplă la Jibou.

Rezultatele Simpozionului de Arte Vizuale ARTA ÎN GRĂDINĂ le dedicăm și de această dată memoriei aceleiași persoane vizionare care a inițiat și consolidat Grădina Botanică din Jibou, domnului profesor Vasile Fati.

Autor: Radu Șerban, coordonatorul Simpozionului