Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Malaxorul cu mai multe

Malaxorul cu mai multe

Mai 2014

■ Ne-a plăcut antologia echi-noxistă din Familia (nr. 3/ martie 2014) realizată de Ioan Moldovan. Și, desigur, din menționata antologie, versurile lui Vasile Gogea (cu)prinse și pe coperta ultimă a numărului cu pricina: „Hoțul de lemne. Tu mergi/cu o cruce/ În spate// Și lumea strigă: «Hoțul de lemne!»” Nu judecați, ca să nu fiți judecați!...

 

■ Liviu G. Stan, Sânge de pasăre pe haine, Herg Benet, București, 2014, roman. „Regizorul Dawid Jarek sosește în România pentru a turna un film despre trecutul misterios al mamei sale, Irena. În iarna întunecată și stranie a Brăilei, îi revin în tonuri intense amintirile crimei petrecute într-o pădure din Polonia, crimă care i-a mutilat copilăria”...

 

■ De citit și recitit „duelul” Nicolae Manolescu vs. Andrei Terian, Paul Cernat, Bogdan - Alexandru Stănescu, din România literară și Observator cultural. Nu se sfârșește o epocă, dar nici nu începe alta.

 

■ Ne-a plăcut și Orașul subtil al antropologului Nicolae Panea (Ed. Etnologică, București, 2013). Universitarul craiovean precizează, pe bună dreptate: „nu optăm decisiv pentru impunerea senzorialului ca domeniu antropologic independent, ci doar ca o complementaritate cu o puternică virtualitate metodică în stare să ne ajute să înțelegem mai bine varietatea modurilor de gândire, de viețuire ale speciei pe care o alcătuim” (p. 212). „Mirosurile politice” (politicului) oare se pun?

 

■ Bună și revista de cultură Alternanțe. Numărul 2 din aprilie 2014 e plin de semnături cunoscute, de nu mai ști pe care s-o semnalezi, să nu se supere careva. Pentru doritori: www.revista-alternante.de

 

■ O carte de citit: Radu Săplăcan. Evocări și radiografii. Volum întocmit de Ioan-Pavel Azap, Ioan Pintea și Florin Săsărman, Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2014. „Cartea de față se dorește o încercare de perpetuare a memoriei celui care a fost criticul literar, poetul, omul și, pentru semnatarii rândurilor care urmează, dar și pentru mulți alții, prietenul Radu Săplăcan”. 

 

■ Discobolul, nr. 193-194-195/2014. Din cuprins: Ovidiu Pecican, „Istoria culturii române în direcții, tendințe și școli”, „Sim-pathii” de Al. Cistelecan. Texte de Aurel Pantea, Cornel Moraru, Cornel Nistea, Traian Vedinaș, Ștefan Doru Dăncuș, Mircea Stâncel și mulți, mulți alții. O revistă transilvană, normal(ă), trainică, așezată.

 

■ Valeriu Marius Ciungan, Sisif pe casa scărilor, Ed. Adenium, Iași, 2013, cu o prefață de Liviu Antonesei. Cunoscutul ieșean scrie că „este ceva nou în această carte, ceva care marchează un pas înainte în evoluția poeziei sale, ceea ce ar putea fi definit ca un plus de limpiditate a discursului, care mi se pare semnul cel mai sigur al maturizării lirice”. Adrian Popescu: „Un lirism aparte, care se structurează deseori în mici scenarii cotidine”. 

 

(D.S.)

 

■ Alice Valeria Micu, lumina din sângele meu, Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2014. Este al treilea volum de versuri al autoarei, după: Mecanica sufletelor (Ed. Brumar, Timişoara, 2011) şi Domino (Ed. Eikon, Cluj-Napoca şi Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2012). Volumul a fost lansat la Cluj de Editura Eikon, sâmbătă, 12 aprilie 2014, în cadrul Târgului de carte „Gaudeaumus”, ediţia a XV-a, autoarea susţinând cu acest prilej un recital poetic. Din volum, poemul a şaptea confesiune: „lumina miroase a moarte/ nici visele nu au liberatatea supremă // de-aş găsi cândva ieşirea/ întunericul mai rătăceşte o vreme/ prin labirintul din sângele meu”. 

 

■ Menuţ Maximian, Cronica de gardă, Ed. Karuna, Bistriţa, 2014. Un volum masiv de cronici literare ce debutează cu răspunsuri la anchete realizate de revistele Mişcarea literară şi Caiete Silvane. „Materia cărţii cuprinde 250 de texte, cele mai multe fiind recenzii ale cărţilor editate de scriitori din zona noastră şi din cele vecine, travaliul autorului fiind unul de excepţie, al unui om dedicat scrisului. Ce se vede în această carte? Munca onestă a jurnalistului care-şi informează cititorii despre noutăţile editoriale la îndemână în zona noastră, persuasiunea şi seriozitatea demersului...” (Victor Ştir, Cronica, „şi mai mult decât atât”, în „Mesagerul”, Bistriţa, 22 aprilie 2014).

 

■ Ştefan Doru Dăncuş, Caietul albastru, Ed. Singur, Târgovişte, 2014, volum apărut în colecţia „Scriitori în manuscris”, colecţie îngrijită de Camelia Iuliana Radu şi lansată în 15 martie 2014 la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Din Cuvântul înainte al autorului: „Ce poate fi mai interesant şi mai plin de alean şi amar decât să vezi ce mare promisiune literară erai cândva? Ce poate fi mai de folos pentru scriitorul care ai devenit în timp decât parcurgerea unor pagini (caiete) în care să te poţi oglindi după multa ori puţina vreme ce ţi-a absolutizat chipul? M-am uitat la paginile acestei cărţi, la culegerea aceasta scrisă pe la 17 ani; şi continuată cam până pe la 20 - că apoi a căzut comunismul şi scrisul meu a devenit altfel”. Volumul a fost prezentat, în 28 martie a.c., la a VII-a ediţie a Zilelor revistei „Caiete Silvane”, de Camelia Iuliana Radu.

 

■ Camelia Iuliana Radu, Caietul roşu, Ed. Singur, Târgovişte, 2013. Din prefaţa lui George Coandă, membru al Academiei Americano-Române de Arte şi Ştiinţe din SUA: „Camelia Iuliana Radu este o voce bine articulată în peisajul poeziei româneşti de la începutul mileniului III şi mă încumet să o recomand, pe propria răspundere - drept o poetă cu viitor sigur garantat. Şi când depun acest vot de garantare am în vedere, mai ales, vocaţia de autodepăşire a poetei, dorinţa sa irepresibilă de a eluda rutinicrismul şi de a face poezia un monumentum aere perennius”. Caietul roşu a fost prezentat de Ştefan Doru Dăncuş la Zilele revistei „Caiete Silvane”, ediţia a VII-a, în 28 martie a.c. 

 

■ Pamfil Bilţiu, Maria Şerba, Maria Bilţiu, Valea Cosăului, vol. III, Ed. Eurotip, Baia Mare, 2014. O monografie a Ţinutului Cosăului din Maramureş, autorii punând accent pe ocupaţiile tradiţionale şi meşteşugurile ţărăneşti din zonă. „Conservatorismul Văii Cosăului se reflectă şi în caracterul pregnant tradiţional al culturii materiale care ni s-a transmis până astăzi în întreaga ei complexitate şi varietate. (...) Ingeniozitatea şi harul creator al stăpânilor zonei se reflectă, nu numai în arhitectura şi arta populară, ci şi în portul popular de mare frumuseţe şi eleganţă, la care se adaugă numeroase elemente particularizante” (Pamfil Bilţiu).

 

(D.H.)

 

■ Delia Antal este o artistă complexă, care şi-a găsit drumul în viaţă cu mari şi dureroase sacrificii. Absolventă a studiilor liceale din cadrul Grupului Şcolar „Mihai Viteazul” din Zalău şi a studiilor superioare economice din Timişoara, şi-a croit drum către pasiunea-ideal cu mari sacrificii. Povestea devenirii sale este sintetizată într-un film pentru care joacă trei roluri, după propriile-i mărturisiri: Producător, regizor şi interpreta rolului principal. Scenariul acestei pelicule a fost publicat la Editura Eninescu sub titlul D’ORA, o carte de doar 114 pagini pline şi spectaculoase. .Pentru cititorii de literatură beletristică această carte-scenariu este o surpriză, sperăm plăcută.

 

■ După propriile-i confesiuni amicale, poeta DIANA ZLATE şi-a reluat apariţiile editoriale în urma promovării în paginile revistei Caiete Silvane cu un grupaj de versuri şi cu o mai amplă prezentare-cronică semnată de Viorel Tăutan. Recenta sa carte de poeme poartă un titlu (Iubindu-mi misterul) care ar putea provoca o reacţie de natură polemică, dacă nu am acorda importanţa simbolică adecvată aliteraţiei eufonice mi mi (mai în glumă, mai în serios, aceasta poate sugera nume ca Mircea Martin, Marin Mincu, Mariana Marin, Mircea Micu ş.a.). Apărută la Editura SemnE, adăpostind între copertele cu manşetă, în 75 de pagini, 51 de poeme, precum şi schiţe, desene extrem de sugestive datorate unei tinere artiste, de 18 ani, Ioana Macovei, cartea ilustrează un talent robust, dublat de imaginaţie bogată şi sensibiltate bine temperată. 

(V.T.)

Autor: redactia