Aboneaza-te la newsletterContact

Zalău, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11, Sălaj, România

0260/612870

0260/612870Malaxorul cu proverbe adânci

Malaxorul cu proverbe adânci

Aprilie 2014

■ Dacia literară (nr. 3-4/2014). S. Teodorescu - Kirileanu, Câte ceva despre Ioan Creangă, în „Floarea darurilor” (1907): „La alcătuirea abecedarelor și cărților de citire, Creangă ținea strașnic la limba curat românească, pentru ca copilul să fie deprins de mic cu o limbă vie, cu cuvinte de obârșie românească, cu proverbe adânci, urări frumoase, cântece poporane - unde mai vezi astăzi de acestea prin cărțile de citire? - și graiul să fie înmlădiat după tâlcul românesc. De aceea, după ce făcea bucățile de lecții Răceanu - care era un iscusit om al metodei - le lua Creangă să le buchisească. El citea totdeauna cu grai tare, le da intonația și accentul cuvenit, de multe ori citirea o însoțea de gesturi și, după ce boscorodea bucata fel și chip, după regulile lui, și-i suna bine la ureche și îndeplinea toate cerințele de limbă și gramatică, atunci contenea din buchisire, și bucata era bună (...)”. Un alt chip, probabil, al învățătorului Creangă. Pe de altă parte, abia așteptăm noile cărți de citire. Cu siguranță, vor fi pline de „o limbă vie, cu cuvinte de obârșie românească, cu proverbe adânci, urări frumoase, cântece poporane”... Pe facebook și twitter în jos...

 

■ Luca Pițu, Explorări onto-teo-logo-falocentrifuge în câteva subiecte nițeluș rebarbative...precum ciudățeniile efectului de stranietate, ambivalența practicilor de inițiere violentă, filosofia personalizării sau encomionul paradoxal. Cu o inter-față epică de Moise Mordehai, Editura Opera Magna, Iași, 2014. La rubricuța noastră, ne permitem doar să șităm o părtișică din explicațiunea opului lucapițulian: „Doctor indocent de felul său, lăsat voluntarmente la vatră postuniversitară dinspre Facultatea Ieșeană de Litere, Luca Pițu a predat, între altele, pragmatica discursului ficțional, traductologie și istoria teoriei literare franceze. Mereu remaniată, cartea sa de față, așa cum stau dovadă generosu-i subtitlu și tabla de materii copioasă, oferă cititorului însetat de cercetări diagonale, ori de antropologie culturală subțire, patru expediții cine(exe)getice - plasate, toate, sub zodia scriiturii discontinue - în teritoriile aride, dacă nu cumva chiar indelicate, ale rinologiei speculative, perplexităților bizutajiale, efectului de stranietate și elogiului parodoxal...”

 

■ Din Ieșii Daciei literare și a „indocentului” Luca Pițu, ne teleportăm artistic la Baia Mare, de unde am primit cartea Ancăi Goja, „Zăpadă neagră” și alte povestiri, cu o prefață de Crina Bud, Ed. Tracus Arte, 2014. O carte bună de debut, ce anunță o prozatoare de forță și...imaginație. Crina Bud afirmă că volumul „merită a fi salutat cu mâna strașină la ochi în așteptarea (răsplătită la sigur) istorisirilor ce vor veni”. 

 

■ Revista Română de Istorie a Presei (nr. 2/2013). De citit multe în această publicație. Vă aduc în atenție câteva citate, evident actuale, din Cristian Țopescu: „Eu nu am mașină și merg foarte mult pe jos. Mă uit pe trotuar la oamenii care se întâlnesc unii cu alții fără să se cunoască. Se privesc pieziș, se inspectează reciproc, ca să vadă cum e îmbrăcat cel sau cea din față, ce fel de pungă are în mână, cât e de mare și ce cară în ea? Colcăie printre noi o invidie extraordinară, iar dacă ești o persoană publică trebuie să fii foarte atent la modul în care ești îmbrăcat, la cum mergi pe stradă, la cum răspunzi la telefon, la cum te manifești într-un tramvai, în autobuz, la cum te manifești când te așezi la o coadă. Trebuie să fii tot timpul atent la fiecare gest al tău, pentru că ești judecat cu o invidie, pe care nu știu dacă numai noi, românii, o avem în firea noastră, dar e una din marele tare ale poporului”. Trebuie să fii atent dacă îți pasă.

 

■ Bucovina literară (nr. 1-2/2014). Liviu Ioan Stoiciu: „Banul public și vizibilitatea scriitorului român”. În esență, e vorba de TVR. De TVR și Cultura. În esență, desființarea TVR Cultural a fost o tâmpenie. Suntem curioși dacă „postul public” își va regăsi vocația culturală. Îl regăsim pe Liviu Ioan Stoiciu și în Argeș (nr. 3/2014):„(...) n-are decât fiul (neiubitor de literatură și de scriitori) să arunce la groapa de gunoi cărțile adunate într-o viață sau să le vândă la anticariat, să șteargă urma trecerii mele pe această lume”. Mai vorbim.

 

(D.S.)

 

 

■ La editurile Caiete Silvane şi Ecou Transilvan (Cluj-Napoca) a apărut de curând volumul Sacrificii şi împliniri, scris de Teodor Şandor, volum editat cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Câteva cuvinte despre autor: s-a născut în anul 1938 în satul Marin, comuna Bănişor, jud. Sălaj. A absolvit Facultatea de Istorie în Cluj-Napoca. A fost profesor la şcoala din Mărişel (1959-1974) şi la şcoala ajutătoare din Gilău (1974-2000), jud. Cluj, de unde s-a pensionat. Teodor Şandor a mai scris următoarele cărţi: Pelaghia Roşu - eroina munţilor (2001); Munţii Apuseni - cetatea rezistenţei româneşti (2003). A coordonat volumele: Muntele Găina - urcuşul spre pragul unui zeu (2004); Doamne, auzi rugăciunea mea (2005); Cântecele mărişenilor (2011). Este coautor al monografiei Marinul, vatră românească a Sălajului (Ed. Caiete Silvane, 2012). Volumul Sacrificii şi împliniri este inspirat din viaţa şi istoria localităţii natale a autorului, satul Marin, precum și din activitatea cultural-civică a d-lui Teodor Șandor.

 

■ A apărut Anuarul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj - 2013, publicaţie care cuprinde o sinteză a activităţii instituţiei în anul 2013 şi principalele orientări de viitor, plus agenda culturală, respectiv manifestările organizate de CCAJS, cofinanţate sau care au avut loc cu sprijinul sau implicarea CCAJS în anul 2013. Această primă parte este urmată de o consistentă secţiune foto ce surprinde, în ordine cronologică, imagini de la majoritatea evenimentelor organizate de CCAJS, coperţile numerelor revistei Caiete Silvane, ale suplimentelor revistei şi ale cărţilor apărute la editura Caiete Silvane în anul 2013. Anuarul se găseşte şi pe site-ul instituţiei, www.culturasalaj.ro.

 

■ Anuarul Episcopiei Sălajului 2013, apărut, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, la Ed. Episcopiei Sălajului „Credinţă şi viaţă în Hristos”, Zalău, 2014. În cele aproape 800 p. ale acestei publicaţii, în care semnează 23 de autori, veţi găsi materiale interesante şi instructive, grupate în următoarele secţiuni: Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Episcopia Sălajului; Viaţa bisericească; Cronica ilustrată; Cuvântul ierarhului; Credinţă şi Viaţă în Hristos.

 

■ Marin Pop, Viaţa politică în România interbelică (1919-1938). Activitatea Partidului Naţional şi Naţional-Ţărănesc din Ardeal şi Banat, Ed. Mega, Cluj-Napoca, Ed. Porolissum, Zalău, 2014. Din Cuvântul înainte al reputatului istoric Ioan Scurtu: „Lucrarea de faţă are la bază teza de doctorat, elaborată sub conducerea prestigiosului prof. Univ. Dr. Mihai Drecin şi susţinută la Universitatea din Oradea în anul 2010. Am avut plăcerea să fac parte din comisia care a decis acordarea titlului ştiinţific de doctor în istorie domnului Marinel Vasile Pop. Recomand cu căldură această carte, asigurându-i pe cititori că vor avea parte de o lectură agreabilă şi extrem de utilă pentru cunoaşterea şi înţelegerea vieţii politice din România interbelică”. 

 

■ Revista Singur, Nr. 35, februarie, 2014. Aflăm, din acest număr, numele celor premiaţi de revistă în 2013: Ioan Es Pop, Ioan Radu Văcărescu, Lucian Perţa, Dan Şalapa, Grig Gogiu, Liviu Antonesei, Viorel Mureşan, Raluca Graf, Aurel Pantea. Din sumar - poeme semnate de: Gabriel Cojocaru, George Mihalcea, Dan Bodea, Iuliana Linte, Gelu Dragoş, Geo Galetaru, Gheorghe Vicol, Andrei Zbîrnea, Florin Dochia, Ioan Tudor; continuarea din numărul trecut a unui dialog între Dan Glodează şi Liviu Antonesei sub titlul Prelucrarea trecutului comunist. O răfuială analitică cu moştenirile de mentalitatea; interviu cu Alex Ştefănescu realizat de Camelia Iuliana Radu; Alexandru Berzovan - Ce se mai aude despre daci?; Grigorie M. Croitoru - File din Cartea Vieţii - teatru (continuare din numărul trecut); Grigore Timoceanu - Cazul „Dăncuş”; Ştefan Doru Dăncuş - Din România (IV); Alexandra Mihalcea - Manifest împotriva „poeziei-manifest” ... 

 

(D.H.)

Autor: redacția